Od siječnja nove kazne za ispijanje alkohola u parku i šaranje po pročeljima

Objavljeno, 04. prosinca 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradske vlasti u javnu su proceduru uputile prijedlog izmjena Odluke o komunalnom redu za područje Koprivnice.

Važna izmjena odnosi se na omogućavanje lakšeg i sigurnijeg kretanja osoba s javnim potrebama na svim javnim površinama.

“Korištenje površina javne namjene osigurat će se na način koji omogućava kretanje osoba s posebnim potrebama, a sve u skladu s prostornim i tehničkim mogućnostima”, bit će nova odredba o gradskom komunalnom redu.

S druge strane, zbog uvođenja eura mijenjaju se brojne prekršajne odredbe s novčanim kaznama. Umjesto u kunama, prema Odluci o komunalnom redu od iduće će se godine kazne plaćati u eurima. No, sadašnji iznos u kunama ne odgovora točno novom iznosu u eurima, već je zaokružen.

Zaokruživanje iznosa

Tako ćete, primjerice, za ispijanje alkohola na javnim površinama (ulice, parkovi, igrališta, prostor ispred dućana) od iduće godine plaćati 65 eura kazne, a dosad se plaćalo 500 kuna. Dakle, kazna je po novome nešto manja od sadašnje.

Ista vas kazna od 65 eura čeka i ako ne podrezujete živicu i ukrasnu ogradu, odnosno grane drveća koje prelaze na javnu površinu, ne čistite snijeg i led, šarate po spremnicima za otpad ili ih premještate po ulici. Dosad je kazna bila 500 kuna, odnosno oko 66,4 eura.

Za šaranje po pročeljima, postavljanje plakata i reklama na javnim površinama bez odobrenja Grada, bacanje papira, stakla, plastike, metala i sličnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad kazna će ubuduće biti 135 eura, odnosno 1017 kuna.

Dosad je kazna za kršenje tih odredaba Odluke o komnalnom redu iznosila iznosila 1000 kuna. Po novome je, dakle, zbog zaokruživanja iznosa nešto viša.

Najveće kazne predviđene su za pravne osobe za različite prekršaje. Tako će se, primjerice, pravna osoba kazniti s 1060 eura ako “snijeg i led ne ukloni s površine javne namjene ili ga nepravovremeno ukloni”. Dosad je kazna iznosila 8000 kuna, što znači da je nova 20-ak kuna niža.


Tagovi: EURI KAZNE KOMUNALNI RED

NEDAVNO OBJAVLJENO