NOVE PREPORUKE

Od ponedjeljka svi učenici nižih razreda opet idu u školu

Objavljeno, 20. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Učenici OŠ Đuro Ester u Koprivnici s ravnateljicom Sanjom Prelogović
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u srijedu je objavio nove upute za rad dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola.

Prema tim uputama, od ponedjeljka, 25. svibnja, nastava od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola opet kreće sa svim učenicima jer više nema ograničenja broja osoba u razredima.

“Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole”, navode u HZJZ-u.

Boravak u vrtićima i školama preporučljivo je organizirati na sljedeći način:

  • uključivanje približno između 15 i 20 djece po odgojno-obrazovnoj skupini (što ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini); kod većih skupina djece treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece.
  • za pomoć u rješavanju specifičnih organizacijskih pitanja pojedinih okruženja, ustanova se treba javiti nadležnom Stožeru Civile zaštite
  • koliko je moguće smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove, svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji
  • odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom, krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji  (po mogućnosti  razmak od  približno 1,5 m) ali opet tako da sva djeca budu uključena u ustanovu
  • U školu učenici dolaze i odlaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, ovisno o odluci roditelja, kao što bi dolazili i odlazili da nema epidemije
  • kada dovode djecu u vrtić te ako roditelji odluče dovoditi i odvoditi djecu u školu, preporučuje se koliko je moguće da roditelji ili druge osobe u pratnji djeteta izbjegavaju ulaziti u ustanovu. Ispred ulaza u ustanovu, kod ulaska i izlaska iz ustanove, te u ustanovi, svim se osobama savjetuje da drže međusobni razmak (1,5 m)
  • Međusobni razmak ne trebaju držati osobe iz istog kućanstva. U pratnji jednog djeteta vrtićke dobi uvijek je samo jedna odrasla osoba. Ako roditelji odluče da žele dovoditi učenika u školu, u pratnji učenika može biti također samo jedna odrasla osoba.

Prema neslužbenim informacijama, Stožer priprema odluku kojom bi se nastava u cijelosti organizirala i u višim razreda osnovne te srednjoj školi. Navodno bi, ako to epidemiološka situacija dopusti, počela u ponedjeljak, 1. lipnja.


Tagovi: HZJZ šKOLA UčENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO