Od ove nedjelje dućani zatvoreni: evo gdje kupiti kruh i mlijeko

Objavljeno, 26. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

Od 1. srpnja stupa na snagu novi Zakon o trgovini koji trgovačkim lancima, ali i drugim prodajnim mjestima ograničava rad nedjeljom.

Trgovine će moći raditi samo 16 nedjelja, i to prema vlastitom izboru. Trgovačke tvrtke, dakle, samostalno određuju koje će nedjelje u godini biti radne, ovisno o sezonalnosti, mikrolokaciji i drugim parametrima.

U tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje. To znači da će trgovine u prosjeku dnevno moći biti otvorene 15 sati. Primjerice od 6 ujutro do 21 sat navečer.

Prodaja na tržnicama

Najveći trgovački lanci odlučili su kako će u turističkoj sezoni – srpnju i kolovozu – njihovi dućani na moru raditi sve nedjelje, a na kontinentu će uglavnom biti zatvoreni. No, zato će kontinentalna prodajna mjesta biti otvorena sve nedjelje u prosincu.

Zakonom su propisane i iznimke, a riječ je o dućanima unutar željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe, brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova.

Izuzetak su i drugi subjekti u kulturi, muzeji, centri za posjetitelje, odnosno interpretacijski centri, nautičke marine, kampovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te proglašena zaštićena područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Iznimke se odnose i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na veletržnicama, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama.

Pekarnice zatvorene

Kiosci koji distribuiraju tisak i druge srodne proizvode, kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica, mogu biti otvoreni nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati. Na žalost, to se ne odnosi na pekarnice koje će nedjeljom biti zatvorene.

Od ove nedjelje, dakle, morat ćemo se priviknuti na novi režim rada nedjeljom te potrebnu kupnju obavljati radnim danima ili najkasnije subotom.

Ako ipak osnovne namirnice poput kruha i mlijeka ne uspijemo kupiti u tjednu, to ćemo moći učiniti na kioscima, benzinskim postajama, željezničkim i autobusnim kolodvorima, hotelima i bolnicama. Zbog toga će i prazni poslovni prostori na kolodvorima vjerojatno biti predmet interesa trgovaca.


Tagovi: BENZINSKE DUćANI KIOSCI KRUH I MLIJEKO NERADNA NEDJELJA

NEDAVNO OBJAVLJENO