VIŠE NEMA ŠALE

OD DANAS Za nenošenje maske u trgovinama kazna do 5000 eura!

Objavljeno, 27. travnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Od ponedjeljka, 27. travnja, u većini moćne europske zemlje obvezno je nošenje zaštitnih maski za lice u javnom prijevozu i trgovinama.

Odluke su donijele gotovo sve savezne pokrajine u Njemačkoj, a najviše su kazne za nenošenje maski predviđene u Bavarskoj – do 5000 eura, odnosno do 38.000 kuna!

Sukladno katalogu novčanih kazni Bavarske, onaj tko ne nosi masku u javnom prijevozu ili trgovinama kaznit će se sa 150 eura, a za osoblje u trgovačkim lancima kazna je čak 5000 eura.

Za razliku od Hrvatske, nošenje maske u većini Njemačke postalo je obvezno za javne prostore. Kod nas se još ne zna ni je li Nacionalni stožer donio takvu preporuku ili nije jer se od početka lutalo u komuniciranju je li maska korisna ili štetna.

ZATVORSKA KAZNA

Kazne u Hrvatskoj za nenošenje maski ne postoje. U Njemačkoj masku, dakle, moraju nositi svi stariji od šest godina. Umjesto maske, dopušteno je preko lica nositi šal ili maramu.

U većini njemačkih pokrajina na snazi su i kazne za nepoštovanje propisane minimalne udaljenosti, a u prosjeku iznose 150 eura. Za roštilj ili piknik na otvorenom prostoru kazna je 250 eura po osobi.

Bavarska i njezin glavni grad Muenchen posebno su rigozorni i kad je riječ o okupljanjima više osoba. Za javna okupljanja više od deset osoba kazna je do 25.000 eura (190.000 kuna!) ili do pet godina zatvora.

Mi smo u ponedjeljak u Hrvatskoj svjedoci gužvi i redova ispred trgovina, a gotovo nitko ne nosi masku. U gradovima i na izletištima ljudi se okupljaju u većim skupinama.

Jesmo li mi doista pametniji od Nijemaca ili je ipak posrijedi nešto drugo?


Tagovi: BAVARSKA KAZNA MASKA NJEMACKA

NEDAVNO OBJAVLJENO