HOĆE LI SMANJITI LISTE ČEKANJA

Od četvrtka novi sustav naručivanja pacijenata na pretrage i operacije

Objavljeno, 18. prosinca 2019. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA (Opća bolnica u Koprivnici)
AUTOR
Redakcijski tekst

Od četvrtka kreće novi sustav naručivanja pacijenata za pretrage i operacije, čime se želi stati na kraj sve dužim listama čekanja u hrvatskim bolnicama.

U jedan centralni sustav spojeno je 30-ak hrvatskih bolnica s ordinacijama obiteljske medicine, a preostalih 12 bolnica to mora učiniti do svibnja iduće godine.

To će omogućiti da se pacijenti preko tzv. semafora naručuju na magnetsku rezonancu, kompjutoriziranu tomografiju, holter EKG, ultrazvuk srca, dojke i štitnjače, te za operaciju sive mrene i gastroskopiju. Uputnice za preglede odlaze u povijest, piše Jutarnji.

U koprivničkoj Općoj bolnici, primjerice na magnetsku rezonancu čeka se tri mjeseca, ultrazvuk srca pet mjeseci, dojke četiri mjeseca, a na gastroskopiju šest mjeseci.

Broj pregleda i zahvata u tom sustavu postupno će se povećavati, a sad su na redu oni za koje postoje najduže liste čekanja. Liječnik će u sustavu u crveni dio semafora upisivati najhitnije pacijente i odmah će vidjeti u kojoj se bolnici najmanje čeka i koja je najbliža pacijentu po mjestu stanovanja.

Žuti dio semafora predviđen je za narudžbe pacijenata koji nisu hitni, ali ne mogu čekati duže, a zelena su pacijenti koji uglavnom trebaju kontrolne preglede.

HZZO zbog dugih lista čekanja nerijetko sklapa ugovore s privatnicima premda bolnički uređaji rade u samo jednoj smjeni. Sad će se pokazati jesu li odlasci pacijenata u privatne klinike opravdani, navodi Jutarnji.


Tagovi: BOLNICA NARUčIVANJE PACIJENTI PRETRAGE

NEDAVNO OBJAVLJENO