ALARMANTNI PODACI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Od alkohola u županiji umrlo 36 osoba, a pije svaki deseti 12-godišnjak

Objavljeno, 27. veljače 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Alkohol postaje sve veći javnozdravstveni problem u Koprivničko-križevačkoj županiji, pokazuju izvještaji tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo.

Prema tim podacima, od alkohola je preklani u županiji umrlo 36 osoba, što je rast u odnosu na godinu ranije. Prekomjerno pak pije 15 posto odraslih, odnosno oko 6500 Podravaca i Prigoraca.

Alkohol je godinama drugi najčešći razlog hospitalizacije na psihijatrijskom odjelu Opće bolnice u Koprivnici. Preklani se, tako, tamo liječila ukupno 421 osoba, 353 muškarca i 68 žena, otkriva Zavod za javno zdravstvo.

Na području županije djeluje čak pet klubova liječenih alkoholičara koji broje 100 članova, i to bez članova njihovih obitelji.

PIJE TREĆINA SREDNJOŠKOLACA

“Oni imaju značajnu ulogu u održavanju apstinencije, a dolaze naročito do izražaja u socijalnoj rehabilitaciji i društvenoj integraciji osobe koja ima problema s prekomjernim pijenjem alkohola”, ističu u Zavodu.

Istraživanje ovisničkog ponašanja kod učenika šestih razreda osnovnih škola u županiji pokazalo je kako devet posto njihovih roditelja pije svakodnevno, a 80 posto povremeno.

“Manje od jedan posto učenika šestih razreda pije svakodnevno, pokazuje isto istraživanje, a prosječno devet posto učenika pije povremeno”, tumače u Zavodu navike 12-godišnjaka.

Istraživanje o navici pijenja alkoholnih pića kod srednjoškolaca u županiji pokazuje pak da ih oko 4 posto pije svakodnevno, a čak trećina srednjoškolaca alkohol konzumira nekoliko puta mjesečno, uglavnom za vikend.


Tagovi: ALKOHOL UčENICI ZAVOD

NEDAVNO OBJAVLJENO