ZA MLIJEKO JOŠ NE

Od 1. siječnja povratna naknada od 50 lipa proširena na novu ambalažu

Objavljeno, 14. siječnja 2021. Zeleno
# Foto: ARHIVA / Skuplje mlijeko i male bočice vina
AUTOR
Redakcijski tekst

Od prvog dana ove godine uvedena je naknada od 50 lipa i za povratnu plastičnu, staklenu i limenu ambalažu od 0,2 l. Riječ je uglavnom o sokovima, ali i vinu.

No, u prodavaonicama je još takve amabalaže od prošle godine koja nema oznaku o povratnoj naknadi od 0,5 kuna pa se kupcima na to skreće pozornost.

Od 1. siječnja na snagu je trebala stupiti i odredba o plaćanju povratne naknade za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda. No Vlada je potkraj prosinca odgodila tu odredbu, pa će se provoditi od 1. srpnja.

“Člankom 7. Uredbe propisano je da se povratna naknada za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te za ambalažu volumena jednakog 0,2 l plaćaju od 1. siječnja 2021. godine.

Zbog ublažavanja gospodarske štete koju je nacionalna mliječna industrija pretrpjela zbog pandemije i u cilju očuvanja nacionalne govedarske proizvodnje, posebice proizvodnje mlijeka, pristupilo se izmjene Uredbe.

Izmjenom Uredbe se za mlijeko i tekuće mliječne proizvode predviđena je odgoda uključivanja ambalaže tih proizvoda u nacionalni sustav povratne naknade za šest mjeseci.

Odnosno, umjesto 1. siječnja ove godine, ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda uključila bi se u sustav povratne naknade od 1. srpnja”, objasnili su u Vladi.


Tagovi: AMBALAžA PLASTIKA POVRATNA NAKNADA

NEDAVNO OBJAVLJENO