POČELI PREGOVORI

Oči cijelog svijeta danas su uprte u ovaj stol

Objavljeno, 28. veljače 2022. Vijesti
# Foto: MINISTARSTVO BJELORUSIJE / Pregovori u Gomelu danas
AUTOR
Redakcijski tekst

Oči cijelog svijeta uprte su danas u grad Gomel na bjelorusko-ukrajinskoj granici gdje su oko podneva u ponedjeljak počeli pregovori ruske i ukrajinske delegacije o zaustavljanju rata.

“Dragi prijatelji, predsjednik Bjelorusije zamolio me da vam poželim dobrodošlicu i olakšam vam rad koliko god je to moguće.

Kako je dogovoreno s predsjednicima Zelenskim i Putinom, možete se osjećati potpuno sigurno. To je naša sveta dužnost”, uvodno je rekao domaćin, bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei.

Pregovori Ukrajine i Rusije
Vladimir Makei obraća se pregovaračima / Foto: TWITTER

Ukrajinska strana otkrila je svoje uvjete za primirje i nastravak pregovora – da Rusi odmah obustave napade i napuste prostor Ukrajine. Kremlj pak nije želio govoriti o ruskim uvjetima – rekli su da se pregovori vode tiho i u miru da se pregovarače treba pustiti da rade.

Nije poznato koliko će pregovori trajati. Na Twitteru se naveliko komentiraju prve fotografije s početka pregovora. Jedan tviteraš našalio se prizorom “sumnjivih” bočica vode na pregovaračkom stolu: “Nekako sam uvjeren da će ukrajinska delegacija danas otići žedna”.

Hrvatska Vlada je pak danas na izvanrednoj sjednici donijela odluku da šalje zaštitnu opremu i pješačko naoružanje za Ukrajinu u vrijednosti 124 milijuna kuna.


Tagovi: PREGOVORI RUSIJA UKRAJINA

NEDAVNO OBJAVLJENO