VAPAJ VLASNIKA KAFIĆA I RESTORANA

Očajni ugostitelji: ‘Nudimo 1000 kuna onome tko nam nađe konobara’

Objavljeno, 28. lipnja 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Očaj je zavladao među ugositeljima jer na početku turističke sezone ne mogu naći dovoljno konobara i kuhara pa im je pred propašću cijeli biznis.

Jedan očajan ugostitelj iz Istre, tako, daje 1000 kuna svakome tko mu pronađe konobara za rad u njegovu ugostiteljskom objektu u Puli. Deutsche Welle piše kako je “bez konobara ostao jedno jutro jer se jednostavno, nakon burnije noći, nisu pojavili na poslu. A nove je teško pronaći, pa čeka radnike iz Srbije koji još rješavaju probleme s papirima”.

Ministarstvo unutarnjih poslova od početka godine do 16. lipnja izdalo je za djelatnost turizma i ugostiteljstva oko 4200 dozvola stranim radnicima. No, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, upozorava da je Hrvatska, kao i druge tranzicijske zemlje, konkurentnost gradila na obespravljenim i slabo plaćenim radnicima.

„Takva je politika, osobito nakon ulaska Hrvatske u EU, dovela do značajnog iseljavanja stanovništva, posebno mladih, visokoobrazovanih i strukovno obrazovanih građana. Procjenjuje se da je Hrvatsku napustilo do deset posto stanovnika”, kaže Sever.

Iako u Hrvatsku dolaze raditi ljudi iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova, i njih je sve manje s obzirom da je i njima, kao i Hrvatima, isplativije otići u razvijenije zapadnoeuropske zemlje.

„Sve više stranih radnika dolazi u Hrvatsku putem posredničkih agencija iz Nepala, Filipina, Bangladeša, Kine, Indije, Rusije, Koreje, čak i Tajlanda, Meksika… Najviše se zapošljavaju u graditeljstvu, turizmu i ugostiteljstvu i nekim drugim uslužnim i pomoćnim poslovima. Nude im se jednake plaće koje se za iste poslove nude i domaćim.

No, problem je u tome što domaći od takvih plaća ne mogu živjeti, a strani, koji dolaze iz sustava rada u kojem mjesečna prosječna plaća jedva dosegne 30 eura ili tek nešto više, ipak uspijevaju nešto poslati obiteljima”, objašnjava Sever za DW.


Tagovi: 1000 KUNA ISTRA KAFIć KONOBAR UGOSTITELJI

NEDAVNO OBJAVLJENO