POSLOVNE BROJKE U 2018.

Objavljeno koliko su lani zaradile gradske plinske tvrtke u vlasništvu RWE-a

Objavljeno, 02. srpnja 2019. Financijer
# Foto: Grad Koprivnica / Donacija RWE-a nakon kupnje udjela u veljači 2017. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Poduzeće Koprivnica opskrba koje se bavi prodajom plina ostvarilo je lani 78,3 milijuna kuna ukupnih poslovnih prihoda, što je čak 40 posto više nego godinu ranije. Dobit je istodobno iznosila 523.000 kuna i bila je za trećinu manja.

Plinsku tvrtku prije dvije je godine od Komunalca kupio njemački energetski div RWE (udjel od 75 posto) i 2018. je bila prva ‘čista’ poslovna godina pod kapom novog vlasnika. Prihod je, dakle, osjetno viši, a dobit značajno niža. Prema odluci Skupštine Koprivnica opskrbe, cijela se dobit zadržava i ne isplaćuje se vlasnicima.

Poslovne rezultate objavilo je i poduzeće Koprivnica plin, distributer tog energenta, koje je također u 75-postotnom vlasništvu RWE-a. Ta je tvrtka lani imala ukupan prihod od 14,2 milijuna kuna, što je pad od 6,5 posto, i to unatoč činjenici što je kroz njihove cijevi prošlo osjetno više plina nego preklani.

Riječ je, naime, o strogo reguliranoj djelatnosti, pa iznose naknade koju distributeri mogu ubirati po prostornom metru distribuiranog plina krajnjim potrošačima određuje Hrvatska energetska regulatorna agencija. Taj je iznos osjetno niži nego prijašnjih godina.

Koprivnica plin ostvario je prošle godine neto dobit od 3,2 milijuna kuna, što je 11 posto manje nego prethodne godine. Skupština tvrtke koju čine predstavnici RWE-a i Komunalca odlučila je cijelu dobit isplatiti vlasnicima.

RWE-u tako ide 2,4 milijuna kuna, a koprivničkome Komunalcu 800.000 kuna.


Tagovi: KOPRIVNICA OPSKRBA PLIN RWE

NEDAVNO OBJAVLJENO