MIGRACIJE STANOVNIŠTVA

Objavljeno koliko je stanovništva iz svake županije odselilo u inozemstvo

Objavljeno, 24. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Središte Koprivnice / Arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

U inozemstvo je s područja Koprivničko-križevačke županije lani odselilo oko 830 stanovnika, a istodobno je iz stranih zemalja doselilo oko 270 osoba, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prvi put u zadnjih pet godina iseljenih u inozemstvo manje je nego godinu ranije, što bi moglo ukazivati na to da val odlazaka usporava. Istodobno, više je useljenih iz inozemstva, i to za stotinjak u odnosu na preklani.

No, ta je županija svejedno lani u migracijama ostala bez 840 stanovnika. Toliko je ljudi više odselilo u inozemstvo ili druge županije nego što ih se doselilo.

Trend usporavanja odlazaka u inozemstvo vidljiv je i na varaždinskom i bjelovarskom području. S druge strane, više odlazaka u strane zemlje nego preklani imali su Zagorje (oko 30) i Međimurje (oko 70 više).

Kad je riječ o migracijama među županijama, pozitivan saldo lani su na sjeveru imale tek Zagorje s oko 40 više doseljenih nego odseljenih te Varaždin s oko 90 više.

Kad se na koncu sve migracije zbroje i oduzmu (u inozemstvo i unutar županija), ispada kako je virovitički kraj izgubio čak 1220 stanovnika, bjelovarsko područje 990, Međimurje 890, koprivnički kraj 840, varaždinski 370, a Zagorje najmanje, oko 270 ljudi.


Tagovi: INOZEMSTVO MIGRACIJE STANOVNISTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO