SJEVER STABILAN, JUG LABILAN

Objavljeno kako su poslovali nogometni klubovi, neki bi se trebali jako zabrinuti

Objavljeno, 02. srpnja 2019. Financijer
# Foto: NK Slaven Belupo
AUTOR
Robert Mihaljević

Prvoligaški nogometni klubovi na sjeveru ostvarili su odlične poslovne rezultate u prošloj godini.

Dinamo je, dakako, usamljen na vrhu ljestvice sa 435,8 milijuna kuna prihoda, što je 80 posto više nego preklani, te dobiti od 59 milijuna kuna. NK Osijek imao je čak 106 milijuna kuna prihoda, što je rast od 56 posto, uz dobit od 17,6 milijuna kuna.

Koprivnički Slaven istodobno je imao 25,7 milijuna kuna prihoda (47 posto više) i dobit od 3,5 milijuna kuna. Značajan prihod stigao je od prodaje igrača – oko 11 milijuna kuna.

Perjanice s obale

Nogometne perjanice s obale poslovno su prilično podbacile: Rijeka je imala 106 milijuna kuna prihoda uz pad od 24 posto te je poslovala s tri milijuna kuna gubitka. Hajduk je ostvario prihod od 162 milijuna kuna (pad od šest posto) te dobit od 2,8 milijuna. No, splitski klub i dalje vuče prenesene gubitke iz prijašnjih godina te oni danas akumulirano iznose oko 91 milijun kuna minusa.

Osijek je, po svemu sudeći, financijski u mnogo lagodnijoj poziciji od Rijeke, što bi se moglo odraziti i na sportske rezultate. Ako se uzmu samo financijske brojke, jasno je da je Osijek danas najstabilniji nogometni klub nakon Dinama.

Rijeka je, s druge strane, u priličnim problemima. Oni su na prodaji igrača lani zaradili 72 milijuna kuna, odnosno čak 68 posto ukupnih prihoda, ali su svejedno završili u milijunskom minusu. Problem je što ove godine nemaju igrače takvog kalibra za prodaju i pitanje je kako će uopće namaknuti potrebnih stotinjak milijuna kuna budžeta.

Slavenova svlačionica

Igrači Rijeke lani su plaćeni oko 48 milijuna kuna, što je za četvrtinu manje nego pretprošle godine. S druge strane, Slavenova svlačionica stajala je oko 13 milijuna kuna, odnosno 15-ak posto više. I Osječani su za ukupna primanja svih zaposlenika izdvojili 42 milijuna kuna, što je rast od 13 posto.

Hajdukov igrački pogon stoji oko 100 milijuna kuna godišnje, a Dinamo svoje igrače plaća dvostruko više, pokazuju revidirani financijski izvještaji klubova u prošloj godini.


Tagovi: NOGOMETNI KLUBOVI POSLOVANJE SLAVEN

NEDAVNO OBJAVLJENO