TURCI GRADE GEOTERMALNU ENERGANU

Objavljeni detalji gradnje nove elektrane na vruću vodu u Podravini

Objavljeno, 10. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: EKONERG / Karta s prikazom budućeg postrojenja južno od Legrada
AUTOR
Robert Mihaljević

Do kraja studenoga traje javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš za buduću geotermalnu elektranu kod Legrada koju namjerava izgraditi tvrtka MB Geothermal u vlasništvu turskog konzorcija.

Prema toj studiji koju je izradio Ekonerg, ne očekuje se negativan utjecaj na okoliš tijekom gradnje i proizvodnog vijeka elektrane koja će struju proizvoditi iz izvora vruće vode.

Planiraju se četiri bušotine – dvije proizvodne i dvije utisne – koje će dosegnuti geotermalno ležište na dubini od četiri kilometra. Temperatura vode u ležištu je oko 200 stupnjeva Celzijevih, a tlak je oko 400 bara.

“Očekuje se da će u razdoblju duljem od 20 godina temperatura geotermalne vode na ušću bušotina biti konstantna i iznosit će oko 185 °C. Geotermalna voda neće dolaziti u dodir s okolinom, jer će cirkulirati u primarnom krugu postrojenja i nakon predaje topline vraćat će se u ležište”, navodi se u Studiji.

Snaga 25 megavata

Geotermalna elektrana Legrad 1 bit će bruto snage 25 megavata, od kojih će se 20 megavata plasirati u HEP-ovu prijenosnu mrežu. Godišnje će se proizvesti oko 160 gigavatsati električne energije.

Premda turski investitor ne govori o vrijednosti investicije, procjenjuje se kako će ona biti na razini njihove geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara. Ona je, prema neslužbenim informacijama, stajala oko 35 milijuna eura, odnosno oko 260 milijuna kuna.

“Ne očekuju se potencijalno negativni utjecaji na cjelovitosti područja ekološke mreže Natura 2000 u okolici zahvata”, zaključak je Studije utjecaja na okoliš.

S obzirom na zakonsku regulativu, geotermalne investicije u Hrvatskoj idućih bi godina mogle doživjeti procvat. Već su otvoreni pozivi za istraživanje geotermalnih ležišta na području Karlovca i Babine Grede, a uskoro bi se to moglo očekivati i na drugim područjima.

U Agenciji za ugljikovodike navode kako bi se novi natječaji trebali raspisati za područja Križevaca i Virovitice. U Hrvatskoj je ovog časa aktivno pet eksploatacijskih i osam istražnih koncesija.

Gradnja geotermalne elektrane Velika Ciglena kod Bjelovara
Gradnja elektrane Velika Ciglena kod Bjelovara / Foto: HRT screenshot


Tagovi: GEOTERMALNA ELEKTRANA LEGRAD MB TURCI

NEDAVNO OBJAVLJENO