Objavljena imena novih članova NO-a Podravke, čeka se što će reći Plenković

Objavljeno, 02. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić i Andrej Plenković
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je sazvala glavnu dioničarsku skupštinu koja će biti održana 14. lipnja u 12 sati u Domu mladih u Koprivnici.

Ključne točke o kojima će glasati dioničari bit će financijski izvještaji za prošlu godinu te odluka o isplati dividende od 13 kuna bruto po dionici. No, glasat će se i novom sastavu Nadzornog odbora jer se mora izabrati čak pet novih članova od ukupno devet.

Mandat 7. rujna istječe za četvero članova NO-a: to su Petar Miladin, Luka Burilović, Krunoslav Vitelj i Dajana Milodanović. Osim toga, Ivan Ostojić iz NO-a 1. srpnja službeno prelazi u u upravu Podravke, pa se i njemu treba naći zamjena.

Miladin i Ostojić predstavnici su mirovinskih fondova koji drže više od 51 posto vlasništva Podravke. Prema prijedlogu o kojem će glasati diničari na skupštini, Miladin će dobiti novi četvetogodišnji mandat, a umjesto Ostojića od 1. srpnja u NO dolazi Damir Grbavac, bivši šef Raiffeisen mirovinskog fonda.

Što je s Burilovićem

No, tko će u NO-u predstavljati državu koja kontrolira oko 25,5 posto vlasništva – zasad je nepoznanica. Njihovi predstavnici su šef HGK-a Luka Burilović, lokalni HDZ-ovac Krunoslav Vitelj i đurđevačka bankarica Dajana Milodanović, članica stranke Željka Lackovića.

Prema neslužbenim informacijama, Vitelj i Milodanović vrlo vjerojatno neće dobiti novi mandat, već će državni fondovi na njihova mjesta predložiti nove kandidate. U HDZ-ovim kuloarima šuška se kako bi se na toj dužnosti rado vidio Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine i stranački vladar iz sjene u Koprivnici.

Zasad je nejasna i pozicija čelnika HGK-a Burilovića, koji je dopredsjednik NO-a Podravke. Naš izvor blizak NO-u kaže kako su ovog časa podjednake šanse da ode i ostane na toj funkciji. U svakom slučaju očekuje se da država uputi svoj prijedlog novih članova NO-a koji će biti uvršten u dnevni red skupštine.

Prijedlog novih članova formalno će uputiti državni fondovi i institucije koje kontroliraju vlasnički paket, ali nema nikakve sumnje da ga prije toga neformalno mora amenovati Vlada, odnosno premijer Andrej Plenković. Jer je to politička odluka.


Tagovi: LUKA BURILOVIć NADZORNI ODBOR PODRAVKA SKUPšTINA

NEDAVNO OBJAVLJENO