NOVI PODACI ZAVODA ZA ZDRAVSTVO

Objavili u kojim županijama ima najmanje i najviše oboljelih od raka

Objavljeno, 04. veljače 2020. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Muškarci najčešće obolijevaju od raka na području Varaždina, Međimurja i Karlovca, a žene u splitskom, dubrovačkom i međimurskom kraju.

Otkrivaju to podaci incidencije raka u Hrvatskoj koje je upravo objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a odnose se na 2017. godinu. Prema tim podacima, u našoj zemlji od različitih oblika karcinoma umrlo je 13.600, a oboljelo 24.400 osoba.

Stopa muškaraca oboljelih od raka te je godine u Hrvatskoj iznosila 691 na 100.000 stanovnika. Najmanje oboljelih bilo je na području Šibenika, Istre i Rijeke. Koprivničko-križevačka županija je točno u hrvatskom prosjeku.

Stopa oboljelih žena / Izvor:; HZJZ

Kad je riječ o ženama, oboljelih od raka najmanje je bilo na bjelovarskom, ličkom, vukovarskom, zagorskom i koprivničkom području. Kod muškaraca najčešći su karcinomi prostate, pluća i debelog crijeva, a kod žena dojke, debelog crijeva i pluća.

Ukupna stopa oboljelih u obje dobne skupine u Hrvatskoj iznosi 591 na 100.000 stanovnika, a prosjeku u Europskoj uniji te je godine bio 397. Stopa smrtnosti u Hrvatskoj je 331, a u EU 199.

Posebno su dramatični podaci o stopi smrtnosti od karcinoma dojke: u Hrvatskoj ona iznosi 40, a u Europskoj uniji 23. Ponavljamo, riječ je o podacima za 2017. godinu koje je HZJZ posljednje obradio.

Stopa mortaliteta od raka pluća u našoj je zemlji iznosila 73, a na području Europske unije 46 na svakih 100.000 stanovnika. Dakle, mnogo je veća mogućnost preživljavanja u Europi nego u Hrvatskoj.

Stopa oboljelih muškaraca / Izvor: HZJZ

Tagovi: KARCINOM OBOLJELI RAK STOPA

NEDAVNO OBJAVLJENO