POBUNA ZBOG NAJAVE DEŽURSTAVA U HITNOJ

Idućih pet godina u penziju odlazi 500 liječnika, ne zna se tko će ih zamijeniti

Objavljeno, 11. travnja 2019. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / Hitni bolnički odjel u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Obiteljski liječnici otvoreno su se pobunili protiv najave nove integracije njihovih ordinacija sa zavodom za hitnu medicinu, čime se otvara mogućnost da liječnici noću i vikendom dežuraju u hitnoj, otkriva Večernji list. Liječnici upozoravaju kako bi to sigurno dovelo do novog vala odlazaka liječnika u inozemstvo.

Obiteljski su liječnici posebno ogorčeni jer se preko njihovih leđa nastoji pokrpati loše političke odluke. Reforma hitne počela je izdvajanjem 20 županijskih zavoda za hitnu medicinu iz domova zdravlja, a svaki je dobio ravnatelja i nezdravstvenu administraciju. Sad se ne ide na stvarnu integraciju, jer bi to značilo ukidanje administrativnih radnih mjesta, već integraciju koja se tiče samo doktora i medicinskih sestara, upozorava Večernji.

Dnevni list piše kako će “zbog prosječne dobi od 55 godina u idućih pet godina u mirovinu otići 500 obiteljskih liječnika i neće ih imati tko zamijeniti, a već sada prema Mreži javnozdravstvene službe nedostaje 186 timova obiteljske medicine”.


Tagovi: DEZURSTVO HITNA POMOC LIJECNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO