BUDI SE POTRAŽNJA, PADA PROIZVODNJA

NOVO POKSUPLJENJE Cijena nafte raste već peti tjedan zaredom

Objavljeno, 01. lipnja 2020. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Već peti tjedan zaredom raste cijena nafte na svjetskim tržištima zbog pojačavanja gospodarskih aktivnosti nakon ublažavanja epidemije koronavirusa, ali i smanjenja proizvodnje ‘crnog zlata’.

To će, nema nikakve sumnje, dovesti do nastavka rasta cijene na mediteranskom, a posljedično i hrvatskom tržištu. Zato se već ovaj tjedan vjerojatno očekuje porast maloprodajnih cijena derivata na benzinskim postajama.

Vrijednost barela sirove nafte oštro se strmoglavila u ožujku i travnju nakon ‘zaključavanja’ gospodarstva zbog pandemije virusa. No, već u svibnju došlo je do naglog oporavka, pa je tako samo na tržištu SAD-a cijena u tom mjesecu skočila za gotovo 90 posto.

Premda je potražnja za naftom na svjetskim tržištima i dalje osjetno ispod lanjske razine, na cijenu snažno utječe dogovor najvećih proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije, o drastičnom smanjenju proizvodnje.

Na razini zemalja OPEC-a (najveći svjetski izvoznici nafte) dogovoreno je najveće smanjenje proizvodnje u povijesti – za čak deset milijuna barela nafte dnevno.

Skladišta nafte se prazne diljem svijeta, a potražnja lagano jača. Dakle, pripremite se za novo poskupljenje, koje bi moglo uslijediti vrlo brzo.


Tagovi: BAREL CIJENA GORIVO NAFTA

NEDAVNO OBJAVLJENO