ZANIMLJIV ODGOVOR

Novinar pitao ministra ima li mafije u Hrvatskoj, evo što mu je odgovorio

Objavljeno, 03. studenoga 2019. Zeleno
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatskoj prijete kazne od čak milijuna eura dnevno ako u iduće dvije godine ne postigne ciljeve u gospodarenju otpadom na koje se obvezala Europskoj uniji u poglavlju zaštite okoliša.

Tvrdi to bivši hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec u izjavi za N1 televiziju. Obvezali smo se, naime, da ćemo do 2020. godine odvajati najmanje 50 posto korisnog otpada i sagraditi čak 11 regionalnih centara za gospodarenje otpadom.

No, Hrvatska trenutačno odvojeno prikuplja tek 30-ak posto otpada i procjene govore kako će do kraja iduće godine teško doći do 50 posto. U odvajanju otpada prednjače Krk, Prelog i Koprivnica koji su danas, prema neslužbenim podacima na više od 60 posto.

Bankrot centara

S druge strane, trenutačno su u funkciji tek dva centra za otpad – riječka Marinšćina i istarski Kaštijun. No, kako oni funkcioniraju najbolje se vidi po mnogim pritužbama koje iznose građani i ekološke udruge.

Užasan smrd koji se širi iz tih centara još nije riješen. Poseban je problem pak što se u tim regijama otpad ne odvaja upravo iz razloga da centri ne bankrotiraju. Jer neće biti dovoljnih količina za obradu.

Ima li smetlarske mafije u Hrvatskoj, pitao je na koncu ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića novinar N1 televizije Ranko Stojanac.

“Ne bih govorio o mafiji, već pravnim osobama koje u bilo kojoj državi i na tržištu postoje i spremne su biti jedna od karika u lancu gospodarenja otpadom”, odgovorio je ministar za N1 televiziju.


Tagovi: MAFIJA MINISTAR N1 OTPAD TOMISLAV CORIC

NEDAVNO OBJAVLJENO