SRAMOTNA PRESUDA

Novinar osuđen jer je snimao razgovor sa saborskim zastupnikom HDZ-a

Objavljeno, 13. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: ARHIV / Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a
AUTOR
Robert Mihaljević

Novinar RTL-a Ivan Žada pravomoćno je osuđen na četiri mjeseca uvjetnog zatvora jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem.

Razgovor se dogodio u listopadu 2018. nakon što je problematični Đakićev sin u jednom virovitičkom kafiću prijetio novinaru zbog tekstova koje je pisao o njegovom ocu poručivši mu da će mu polomiti vrat ili platiti nekome 500 eura da to napravi.

Nakon tih prijetnji, Žada je nazvao moćnog HDZ-ovog zastupnika te od njega zatražio da urazumi svog sina. Đakić mu je uzvratio da on nema ništa s tim, a na traženje Žade da mu onda da sinov broj mobitela, Đakić ga psuje i prekida vezu.

Snimka nije emitirana, objavljen je tek dio razgovora kao transkript na jednom portalu i Facebook profilu. Protiv Đakićeva sina i dalje se vodi kazneni postupak zbog prijetnji.

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je nepravomoćnu presudu virovitičkog suda zaključivši kako je Žada morao reći Đakiću da snima taj razgovor.

“Stoga to što je optuženik predočio oštećeniku svoje svojstvo novinara, a da mu pritom nije izrijekom naveo da se razgovor snima, sama po sebi nipošto ne znači da je oštećenik time što se upustio u razgovor s njime pristao da se razgovor snima”, stoji u presudi koju potpisuje predsjednica sudskog vijeća Nada Marincil.

Sud je, također, zaključio kako razgovor Žade i Đakića nipošto nije bio od javnog interesa. Presuda će, nema nikakve sumnje, dodatno suziti medijske slobode i otežati posao novinara.


Tagovi: IVAN žADA JOSIP đAKIć PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO