OPĆINSKI SUD U VIROVITICI

Novinar kojem je prijetio sin Josipa Đakića osuđen za ‘neovlašteno snimanje’

Objavljeno, 07. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: ARHIV / Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati novinar Ivan Žada osuđen je na četiri mjeseca uvjetnog zatvora nakon što je protiv njega zbog neovlaštena snimanja kaznenu prijavu podnio saborski zastupnik HDZ-a i šef HVIDRA-e Josip Đakić.

Odlučila je tako sutkinja Općinskog suda u Virovitici Jasna Delić Janković koja je u presudi navela kako je Žada kriv jer je”bez znanja i odobrenja Josipa Đakića snimio pomoću aplikacije na svom mobitelu privatni telefonski razgovor”, piše portal virovitica.net.

Dio razgovora prepričao je potom na svom Facebook profilu i dao kolegama novinarima, a dio je objavljen i na portalu Index, naglašava sutkinja i upozorava kako je time “počinio kazneno djelo protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem“.

Žada je nazvao Đakića i snimio razgovor nakon što je doznao da mu je Đakićev sin Ivan prijetio u kafiću riječima kako će “polomiti onog Žadu kada ga vidi, vući ga za onu njegovu kosu i takvog isprebijanog i krvavog dovući u birtiju i natjerati ga da plaća runde ili će platiti 500 eura nekome u Zagrebu da ga polomi”.

Dobio hrpu psovki

Novinar Ivan Žada na sudu je rekao kako je nazvao Josipa Đakića zbog činjenice kako se njegov sin tijekom izricanja prijetnji pozivao upravo na njega.

“Zvao sam ga jer sam mislio kako može utjecati na svog sina i da je Josip Đakić reagirao, primjerice, na način da kaže ‘ma Ivan je mlad, zaletio se’, ne bi bilo ni tužbe ni kaznene prijave kasnije. Ali, ja sam nakon prijetnji sina dobio hrpu psovki njegovog oca“, podsjetio je Žada.

Sutkinja Janković nije uvažila njegovu obranu zaključivši kako je riječ o isprovociranom razgovoru koji ne može biti u javnom interesu da bi se prenosio u medijima. Josip Đakić nije se pojavio na ročištu.

U međuvremenu, mladi Đakić nepravomoćno je osuđen za prijetnje izrečene novinaru. Žadin odvjetnik Boris Kozjak najavio je žalbu na presudu podsjetivši kako “nema kaznenog djela neovlaštenog snimanja ako je ono učinjeno u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežnije od interesa zaštite privatnosti snimane osobe”.


Tagovi: IVAN ZADA JOSIP đAKIć PRESUDA SNIMANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO