SVE MANJE DOMAĆEG MLIJEKA

Novi zabrinjavajući podaci: Hrvatska proizvodi sve manje hrane, uvoz sve veći

Objavljeno, 16. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Otkup pšenice u Podravki
AUTOR
Redakcijski tekst

Proizvodnja žitarica i krumpira u Hrvatskoj lani su bile jedine poljoprivredne grane koje su ostvarila osjetan količinski rast, pokazuju novi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima, otkup žitarica tijekom prošle godine iznosio je 1,4 milijarde kuna i bio je za 20 posto veći nego godinu ranije. Povećane su otkupne količine, ali i cijena. Otkupna cijena pšenice, primjerice, u prosjeku je bila veća oko pet posto nego preklani.

Krumpira s domaćih poljoprivrednih površina otkupljeno je u vrijednosti od 121,6 milijuna kuna, što je skok za čak 43 posto. I tu značajan udjel ima viša cijena krumpira.

Otkup šećerne repe bio je čak 60 posto niži nego pretprošle godine. Lani je iznosio 138 milijuna, a preklani 343 milijuna kuna.

Zabrinjava kontinuiran pad proizvodnje sirovog kravljeg mlijeka. Lani ga je proizvedeno oko 37.790 tona, što je manje za pet posto. Otkupna vrijednost iznosila je 1,06 milijardi kuna, što je također za gotovo pet posto manje.

U slobodnom je padu i uzgoj svinja. Lani je otkup svinja iznosio ukupno 858 milijuna kuna, što je čak deset posto manje nego tijekom 2017. godine.

Za utjehu ostaje nam podatak da je lani povećana proizvodnja, odnosno otkup vina za oko tri posto, te jaja za dva posto.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, proizvodnja paprike lani je iznosila oko 18.000 tona, što je šest posto manje nego preklani. Proizvodnja krastavaca pak bila je manja čak za 40 posto: s 10.600 tona pala je na 6.400 tona.

U istom smo razdoblju, upozoravaju u HGK-u, povećali uvoz krastavaca za pet posto te paprike za gotovo 15 posto.


Tagovi: HRANA MLIJEKO PROIZVODNJA žITARICE

NEDAVNO OBJAVLJENO