Novi val ovrha: u blokadi 227.000 ljudi, najviše zbog mobitela

Objavljeno, 29. ožujka 2023. Vijesti
# Foto: UNSPLASH / MAGNET.ME / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema podacima Financijske agencije, potkraj veljače bilo je blokirano ukupno oko 227.000 potrošača, što je za 0,3 posto manje nego u prethodnom mjesecu.

Ukupan dug blokiranih potrošača iznosio je zadnjeg dana veljače oko 3,22 milijarde eura, a zadnjeg dana siječnja oko 3,21 milijardu eura.

Najveći dio duga u iznosu od 700 milijuna eura (bez kamata), odnosio se na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 800 milijuna eura, tumače u Fini.

No, najviše neplaćenih, a dospjelih računa odnosi se na mjesečne obveze za mobitele i telefone. Kako doznajemo, potrošači često kupuju na rate i pretplatu skuplje mobitele, pa u jednom trenutku račune prestanu plaćati.

Zadnjeg dana veljače pod ovrhom je bilo ukupno 14.100 poslovnih subjekata (trgovačkih društava i obrta) koji su s kamatama ukupno dugovali oko 630,5 milijuna eura.

“Struktura duga je vrlo šarolika. Najveći iznos duga je prema financijskim institucijama, odnosno bankama, kartičnim i leasing kućama te osiguranjima.

Najviše ovrha ima prema tvrtkama iz područja telekomunikacija i informacija. Njima smo najčešće dužni, ali njihov dug nije tako velik i iznosi oko 1,7 posto”, otkrila je članica Uprave Fine Vinka Ilak.


Tagovi: BLOKADA MOBITELI OVRHA

NEDAVNO OBJAVLJENO