NOVI UDAR Prvi put u 10 godina rastu kamate na kredite

Objavljeno, 21. srpnja 2022. Financijer
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Europska središnja banka ovaj će tjedan donijeti odluku o povećanju kamatnih stopa, a analitičari predviđaju kako će to povećanje biti značajno više od najavljenog.

Američka središnja banka kamate je podigla u nekoliko navrata boreći se tako protiv inflacije i pada vrijednosti novca.

To znači kako će sve komercijalne banke od ovog tjedna morati revidirati svoje kamatne stope na nove kredite građanima i gospodarstvu. Krediti će, ukratko, poskupjeti. U Hrvatskoj, primjerice, za postojeće korisnike kredita banke revidiraju kamatne stope dvaput godišnje – početkom siječnja i srpnja.

Rezultat je to smanjenja nacionalne referente stope (NRS) koju izračunava Hrvatska narodna banka. Od prosinca 2012. do danas ta je stopa smanjena 18 puta zaredom, a nakon toga su i banke smanjivale kreditne kamatne stope klijentima.

No, nakon što Europska središnja banka danas ili sutra objavi odluku o dizanju kamatnih stopa, od 1. siječnja u Hrvatskoj če građani i gospodarstvo plaćati veće rate za postojeće kredite. Rast će se dogoditi prvi put u proteklih deset godina.

Koliko će to povećanje iznositi, znat će se nakon što ESB objavi za koliko će dići svoju referentnu kamatnu stopu po kojoj će se ravnati sve komercijalne banke, a nakon toga će to učiniti i HNB. Bez brige su jedino oni koji su s bankama ugovorili fiksne kamate na kredite.


Tagovi: EUROPSKA BANKA HNB KAMATE KREDITI RAST

NEDAVNO OBJAVLJENO