DR. VLADIMIR TRKULJA

Novi soj koronavirusa mogao bi nam stvoriti nove probleme

Objavljeno, 23. siječnja 2021. Razgovori
# Foto: NOVA TV screenshot / Dr. Vladimir Trkulja
AUTOR
Redakcijski tekst

Dr. Vladimir Trkulja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu komentirao je tvrdnju Stožera da će do ljeta procijepiti 50 posto stanovništva.

Cjepivo s jedne strane dolazi sporije nego što je planirano, a s druge strane prijete novi sojevi. Trkulja je za Dnevnik Nove TV rekao je da je nezahvalno procijeniti kada bi se moglo očekivati da će biti procijepljena polovica stanovništva.

“Ako razumijete proizvodni proces u farmaceutskoj industriji, pogotovo za ovako kompleksan proizvod koji se mora proizvoditi u stotinama milijuna doza, razumno je očekivati da bi nešto moglo zapeti.

Ima puno dobavljača, faktora, elemenata. Banalne stvari mogu proces usporiti i razumni čovjek bi na to računao”, rekao je sveučilišni profesor farmakologije Trkulja. 

Moglo se, kaže, pripremiti na ovakvu situaciju opreznijim raspolaganjem dozama, nije bilo nužno distribuirati otopljena cjepiva koja se moraju u roku od pet dana potrošiti, moglo ih se sačuvati, potrošiti jedan dio i za svaki slučaj čekati dalje isporuku.

Upitne su i druge doze koje građani moraju primiti uskoro. Javno je rečeno da je u Hrvatsku stiglo manje doza od očekivanog te se da zaključiti da ”neki neće moći primiti drugu dozu”, objašnjava on.

Ako i prime dozu unutar 42 dana, smatra da se ne bi trebalo dogoditi ništa bitno.

”Naime to je period u kojem odgovor na prvu dozu po svim pokazateljima postoji i dodatna doza ili booster da pojača imunološki odgovor u tom nekom razdoblju ostvarit će svoj efekt”, rekao je.

Govoreći o novim sojevima virusa, posebno britanskom koje se mnogo brže širi od dosadašnjeg, Trkulja navodi kako bi to mogao biti dodatni problem.

“Novi sojevi koji su se pojavili mogli bi biti problem u teorijskom smislu da protutijela možda neće jednako dobro prepoznati novi soj koronavirusa”, upozorava on za Novu TV.


Tagovi: CIJEPLJENJE NOVI SOJ VLADIMIR TRKULJA

NEDAVNO OBJAVLJENO