BIVŠI DEKAN DOBIO POSAO U KOPRIVNICI

Novi profesor Sveučilišta Sjever osuđen za mobing. Ali, to nije sve

Objavljeno, 06. siječnja 2020. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Dr. sc Mirko Smoljić, bivši dekan vukovarskog Veleučilišta
AUTOR
Robert Mihaljević

Bivši dekan vukovarskog Veleučilišta dr. sc. Mirko Smoljić, za kojeg je sud pravomoćno utvrdio da je mobingirao kolegicu, zaposlen je kao docent na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Smoljić je odnedavno predavač na Odsjeku za poslovanje i menadžment koprivničkog Sjevera. Na čelu Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru bio je do listopada prošle godine.

Prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, Smoljić je zaposlenici Veleučilišta među ostalim govorio da je “luda, psihički bolesna i leluja na tabletama”. Ona je odlučila tužiti Veleučilište koje joj mora isplatiti 10.000 kuna odštete i kamate.

U presudi stoji kako je Smoljić uvrede prema zaposlenici izrekao na stručnom vijeću veleučilišta. Nakon toga, uputio ju je na izvanredni liječnički pregled, a na koncu je dobila i otkaz.

Sud je zaključio kako je tu bila riječ o uznemiravanju i mobingu te joj dosudio novčanu odštetu. Zaposlenica je nepravomoćno dobila i radni spor jer je vukovarski Općinski sud ustanovio kako je otkaz nezakonit, ali uslijedila je žalba Veleučilišta.

KLJUČNI SVJEDOK

Novi predavač na koprivničkom sveučilištu prije dvije godine zaratio je i s ministricom znanosti Blaženkom Divjak te je nju i šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka prijavio USKOK-u zbog sumnji u nezakonito poništenje natječaja za izbor ravnatelja vukovarskog Veleučilišta. Nije poznato kako je ta prijava završila.

Osim toga, Smoljić se našao i u središtu skandala s bivšim ministrom znanosti i obrazovanja Draganom Primorcem protiv kojeg se vodio kazneni postupak zbog nezakonitog korištenja službenog automobila.

Upravo je Smoljić kao tadašnji savjetnik u Ministarstvu bio ključni svjedok DORH-a da je Primorac kao ministar nezakonito koristio službeni touareg. No, kasnije je kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da su ga u DORH-u prisiljavali na iskaz protiv Primorca.


Tagovi: DEKAN MIRKO SMOLJIć MOBING SJEVER VUKOVAR

NEDAVNO OBJAVLJENO