Novi podaci: osjetan pad proizvodnje voća i povrća u RH

Objavljeno, 29. ožujka 2024. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Nastavljen je drastičan pad proizvodnje većine poljoprivrednih kultura u Hrvatskoj.

Prema novoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, lani smo ukupno proizveli osjetno manje voća i povrća nego godinu ranije.

Jedine svijetle točke lani su bile kupus, luk i češnjak te jabuke. Kupusa smo proizveli 32.500 tona, što je 13 posto više, luka i češnjaka 20.000 tona (19 posto više), a jabuka 66.500 tona (čak 39 posto više). Mandarine su otprilike na istoj godišnjoj razini od oko 43.000 tona.

No, sve druge kulture su uglavnom osjetno podbacile. Tako je proizvedeno 26.400 tona rajčica (16 posto manje), 8200 tona krastavaca (37 posto manje), 8700 tona mrkve (-20 posto) te 9700 tona paprike (-7 posto).

Grožđa smo proizveli 94.700 tona, što je gotovo 20 posto manje nego predlani. Drastično je smanjen i urod šljiva kojih smo lani imali 6600 tona, što je pad od čak 42 posto. Višanja i trešanja proizveli smo 6000 tona (-30 posto), a maslina 29.800 tona (-26 posto).

Prve neslužbene procjene govore kako smo lani proizveli tek 40 posto potrebnog povrća i samo 35 posto voća. Ostatak moramo uvoziti.


Tagovi: 2023 DZS PAD POVRćE PROIZVODNJA VOćE

NEDAVNO OBJAVLJENO