Novi podaci: maslac u Hrvatskoj 50 posto skuplji nego u EU

Objavljeno, 13. srpnja 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je samo ilustrativna i nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Teško je suvislo i jednostavno objasniti zbog čega ove godine prosječna cijena maslaca prve klase u Europskoj uniji snažno pada, a u Hrvatskoj stagnira.

Prema novim podacima Ministarstva poljoprivrede, veleprodajna cijena maslaca prve klase (koji se prodaje u bloku od 25 kg) u lipnju je u Hrvatskoj stajala 6,76 eura kilogram. Isti mjesec prosječna cijena tog maslaca u EU iznosila je 4,72 eura.

I to nije sve: prošli tjedan veleprodajna cijena maslaca u Hrvatskoj skočila je na 7,26 eura kilogram (prodaja u bloku od 25 kg). To znači kako je maslac u našoj zemlji danas čak 50 posto skuplji nego u EU. Zašto – nema službenog tumačenja.

Sve do kraja prošle godine cijene kilograma maslaca u Hrvatskoj i EU bile su na otprilike istim razinama – oko 7 eura kilogram. No, onda se u EU događa snažan pad cijene koji traje sve do danas, a u Hrvatskoj ostaje gotovo na istoj razini.

Skuplji su i mnogi drugi mliječni proizvodi. Tako je veleprodajna cijena sira edam u lipnju na našem tržištu iznosila 4,94 eura kilogram, što je 24 posto više od prosjeka Europske unije.

Skuplja je i gouda: u Hrvatskoj je veleprodajna cijena u rujnu iznosila 4,38 eura kilogram, a prosjek u Europskoj uniji bio je 3,98 eura kilogram.

Otud i velike, doista neshvatljive razlike u cijeni maslaca na policama supermarketa: osobno proteklih tjedana svjedočimo kako je uvozni maslac prve klase iz Njemačke (robna marka) upola jeftiniji od domaćeg kojeg proizvode Vindija i Dukat.

Možda bi nam netko mjerodavan doista mogao objasniti taj golem nesrazmjer i začuđujuću diskrepanciju.


Tagovi: CIJENA EU MASLAC SKUPLJI

NEDAVNO OBJAVLJENO