Novi opasan trend među školarcima, dostupan na svakom kiosku

Objavljeno, 09. listopada 2023. Zdravlje
# Foto: HTV SCREENSHOT / Nikotinske vrećice
AUTOR
Redakcijski tekst

Novi trend među školarcima, a stručnjaci upozoravaju kako je vrlo opasan po zdravlje.

Riječ je o nikotinskim vrećicama koje se koriste kao alternativa cigaretama i dostupne su na gotovo svakom kiosku, donosi HTV.

Nikotin pakiran u male vrećice, od mentola do raznih voćnih okusa – nikotinske vrećice dolaze u malim, šarenim kutijicama. Stavljaju se između gornje usne i desni.

“Tako se te vrećice otapaju i onda se nikotin apsorbira u krvotok”, objašnjava Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Velika količina nikotina za mozak djeteta od 13 ili 14 godina, a takve su slučajeve zabilježili u nekim osnovnim školama u završnim razredima, mogu izazvati euforiju, ali i konfuzno smeteno stanje, rekao je za HTV Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Odraslima pomažu pri odvikavanju od pušenja, a mlađima od 18 godina ovi se proizvodi se ne bi smjeli prodavati. Pojavili su se u školama prije nekoliko mjeseci, vrlo intenzivno, i nastavnici na to upozoravaju mjerodavne, ističe se u prilogu HTV-a.


Tagovi: HTV NIKOTINSKE VREćICE OPASSAN TREND UčENICI

NEDAVNO OBJAVLJENO