ANALIZA DOVOZA SMEĆA U CENTAR

Novi direktor smanjio dovoz otpada na Piškornicu za više od 50 posto

Objavljeno, 08. veljače 2020. Zeleno
# Foto: Robert Mihaljević / Mladen Ružman, direktor Piškornice
AUTOR
Robert Mihaljević

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica kod Koprivnice u dvije je godine smanjio količine deponiranog smeća za više od 50 posto.

Pokazuju to podaci za protekle tri godine koje smo zatražili od Piškornice kako bi se ustanovilo koliko točno smeća i otkud stiže na to regionalno odlagalište u srcu Podravine.

U 2017., zadnjoj godini mandata bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića, na Piškornicu je deponirano čak 78.400 tona smeća. Nakon njegove smjene i dolaska direktora Mladena Ružmana, u 2018. odloženo je 54.000, a lani 35.900 tona.

Jozinović je potjeran zbog isplate milijunskog bonusa za dobro poslovanje Piškornice. To poslovanje, kako vidimo, bilo je nekontrolirano gomilanje smeća na odlagalište s nesagledivim posljedicama.

ODGOVORNOST ŽUPANA

I što je najgore od svega, oni koji su trebali kontrolirati Jozinovića znali su što se događa na Piškornici. Riječ je o županima sa sjevera koji su bili predstavnici vlasnika u skupštini tog centra: Darku Korenu, Predragu Štromaru, Matiji Posavcu, Željku Kolaru.

Jozinović je, tako, tijekom 2017. tvrtkama koje kontrolira kontroverzni kralj smeća Petar Pripuz dopustio da na Piškornicu dovezu čak 35.000 tona, gotovo polovicu ukupnih godišnjih količina.

Eko flor plus, koji ima koncesiju za prikupljanje smeća u 60 gradova i općina, te je godine dovezao 23.800, varaždinski CIOS MBO sedam tisuća, a zagrebački CE-ZA-R oko četiri tisuće tona. Riječ je o Pripuzovim tvrtkama.

Mladen Jozinović, bivši direktor Piškornice
Mladen Jozinović, bivši direktor Piškornice

Usporedbe radi, koprivnički Komunalac u posljednje tri godine na Piškornicu u prosjeku dovozi oko osam tisuća tona komunalnog smeća godišnje. Pripuz je vozio četiri i pol puta više.

Tijekom prošle godine, dakle, ukupna količina deponiranog smeća na Piškornici iznosila je 35.9000 tona. Najviše je dovezao koprivnički Komunalac, oko 7900 tona, a Eko flor plus drugi je s 5600 tona. To je lani jedina količina iz Pripuzove ‘kvote’.

VISOK UDJEL RECIKLATA

Treći je Babić iz Cestice s 5500, četvrti preloški Prekom s 4000, a peti podravski Drava kom s 2300 tona. Potom slijede varaždinske tvrtke Lotus 91, Univerzal i Čistoća koje su ukupno dovezle oko 6000 tona otpada.

Zanimljivo je kako je Prekom lani na Piškornicu dovezao gotovo 20 posto više miješanog komunalnog otpada nego preklani. I to unatoč odličnim rezultatima Preloga u odvojenom prikupljanju otpada, po čemu su najbolji u Hrvatskoj.

U miješanom komunalnom otpadu i dalje je visok udjel reciklata poput papira, metala, stakla i plastike. U budućem regionalnom centru ti sastojci će se odvajati i obrađivati, kao i biootpad. Danas, na žalost, sve završava na deponiju i zatrpava se zemljom.


Tagovi: MLADEN JOZINOVIć MLADEN RUžMAN PETAR PRIPUZ PISKORNICA SMECE

NEDAVNO OBJAVLJENO