Novca nikad više: gradski proračun neplanirano raste za čak 26 posto

Objavljeno, 08. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Gradonačelnik Mišel Jakšić
AUTOR
Robert Mihaljević

Ovogodišnji gradski proračun bit će veći za čak 26 posto u odnosu na prvotno usvojen potkraj prošle godine.

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Koprivnice idući tjedan naći će se izmjene i dopune proračuna za 2024. prema kojima će budžet narasti na gotovo 60 milijuna eura. Ključan rast dogodio se na prihodima od poreza na dohodak, prenesenom višku iz prošle godine te više novca iz EU fondova.

Na temelju ostvarenih prihoda proračuna u prvih pet mjeseci ove godine i procjene ostvarenja do kraja godine, planirani su konsolidirani prihodi u ukupnom iznosu od oko 57 milijuna eura, što s prenesenim viškom od 2,7 milijuna predstavlja ukupan proračun od gotovo 60 milijuna eura.

Prihodi od poreza na dohodak konzervativno su planirani temeljem očekivanih gospodarskih kretanja te najavljene porezne reforme na razini od 17,1 milijun eura, ali pozitivan trend naplate utjecao je na rast planskih vrijednosti za 18 posto, odnosno na 20,2 milijuna eura, tumače u Gradu.

Veći rashodi

Prihodi iz EU fondova bilježe korekciju za 3,5 milijuna eura na više te ukupno iznose gotovo 10 milijuna eura. Najznačajnije povećanje je vezano uz rast plana prihoda za projekt rekonstrukcije Sinagoge financirane iz NPOO-a te projekata financiranih iz ITU mehanizma, ističu u Gradskoj upravi.

Na koncu, Grad i 12 vanjskih proračunskih korisnika uključili su i prenesene rezultate poslovanja sukladno utvrđenim godišnjim financijskim izvještajima za prošlu godinu, a višak iz poslovanja iznosa oko 2,7 milijuna eura.

Proračun će na koncu biti uravnotežen na prihodnoj i rashodnoj strani, što znači da ne rastu samo prihodi, već i troškovi. Tko će dobiti više novca od planiranoga, već smo pisali, a tekst možete pročitati OVDJE.


Tagovi: 2024 GRAD KOPRIVNICA PRORAčUN REBALANS

NEDAVNO OBJAVLJENO