SUĐENJE POČINJE ISPOČETKA

Nova sramota: ukinuta presuda Horvatinčiću za smrt talijanskih turista

Objavljeno, 08. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Tomislav Horvatinčić
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski sud ukinuo je presudu kojom je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić bio osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog smrti talijanskih supružnika u pomorskoj nesreći u kolovozu 2011. godine.

Jutarnji otkriva kako je prvostupanjska osuđujuća presuda ukinuta iz formalnih, procesnih razloga. Tijekom suđenja, naime, došlo je do izmjene kaznenoh zakona prema kojoj je za to djelo predviđena kazna povećana na 15 godina.

S obzirom na tu činjenicu, Horvatinčiću se trebalo suditi na Županijskom, a ne Općinskom sudu u Šibeniku. Zato će sada, čini se, cijeli postupak biti prebačen na Županijski sud u Šibenik. I počet će ispočetka.

Horvatinčića se tereti da je upravljao jahtom kojom je neoprezno cijelom dužinom prešao preko jedrilice na kojoj su bili talijanski turisti Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro. Na mjestu ih je usmrtio.

Nepravomoćno je kažnjen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilima na pet godina, a postane li presuda pravomoćna mora platiti i 190.000 kuna sudskih troškova s kamatama.

Ni osam godina od teške nesreće, dakle, nema pravomoćne presude. Još jedna teška sramota za hrvatsko pravosuđe.


Tagovi: JAHTA PRESUDA TOMISLAV HORVATINčIć UKINUTA

NEDAVNO OBJAVLJENO