POTRESI NAKON GUBITKA TRŽIŠTA

Nova smjena u koprivničkoj tvrtki: nakon direktora, odlazi i član uprave

Objavljeno, 30. svibnja 2021. Financijer
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Zoran MIliša prvi je napustio EON
AUTOR
Robert Mihaljević

Nova promjena u upravi poznate koprivničke tvrtke koja je prije tri godine prešla u ruke njemačkog energetskog diva EON.

Kako doznajemo, smijenjen je član uprave Nenad Ukropina koji je napustio tvrtku. Nisu poznati razlozi njegova odlaska, ali odluka je već provedena na Trgovačkom sudu prije desetak dana. Umjesto njega, u upravu Koprivnica opskrbe imenovan je Božidar Đurković iz Zagreba.

Potkraj veljače Koprivnica opskrbu iznenada je napustio i predsjednik uprave Zoran Miliša, koji je također otišao iz EON-a. Premda su u EON-u opovrgnuli informaciju da je Miliša smijenjen tvrdeći da je riječ o sporazumnom raskidu, naši dobro upućeni izvori napominju kako je morao otići.

IZGUBILI KUPCE

Umjesto Miliše, na čelu tvrtke Koprivnica opskra stigla je Marijana Jurišić iz Zagreba, koja je postala ključna menadžerica EON-a u Hrvatskoj. Inače, Ukropina je u upravu KC opskrbe ušao nakon što je tvrtku lani napustio Marjan Vugrinec koji je postao direktor plinske tvrtke MFGK Hrvatska koja je u mađarskom vlasništvu.

Potresi u EON-u događaju se nakon što je Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) objavila rezultate javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom od 1. travnja ove do 30. rujna 2024. godine na području cijele Hrvatske.

Nenad Ukropina, donedavni član uprave KC opskrbe / Foto: Koprivnica opskrba

Tvrtka EON plin izgubila je opskrbu kućanstava na oba područja na kojima su vlasnici distribucijskih tvrtki Koprivnica plin i Montcogim plinara (Sveta Nedjelja, Sisak, Karlovac, Jastrebarsko).

Oba distribucijska područja preotela im je Gradska plinara Zagreb (GPZ) koja je na natječaju ponudila najnižu cijenu. I ne samo to: EON plin na području Koprivnice bio je tek treći jer je povoljniju cijenu za građane ponudila i tvrtka Međimurje plin.

ZARADILI 68 MILIJUNA

Lani u listopadu Koprivnica opskrba s Milišom na čelu izgubila je posao prodaje plina najvećem kupcu, Podravki. Na pozivnom nadmetanju pobijedila ih je tvrtka Međimurje plin.

Nekadašnje gradske plinske tvrtke Koprivnica opskrba i Koprivnica plin njemački je div, tada pod imenom RWE, preuzeo u veljači 2017. godine. Dva 75-postotna udjela kupac je tada platio 51 milijun kuna.

Nakon toga potkraj 2020. u EON-u su preuzeli i preostalih 25 posto, za što su izdvojili 17 milijuna kuna. Ukupno je, dakle, Grad, odnosno gradski Komunalac, na prodaji plinskog biznisa zaradio 68 milijuna kuna.

Prema ugovoru o prodaji, EON se obvezao pet godina zadržati sva prava radnika i ostaviti pravne osobnosti i sjedišta poduzeća u Koprivnici. Ta obveza istječe u veljači iduće godine.


Tagovi: EON KOPRIVNICA OPSKRBA NENAD UKROPINA PLIN SMJENA ZORAN MILIšA

NEDAVNO OBJAVLJENO