KOBNI NALET VLAKA

Nova odšteta za stradalu iz kombija smrti: jedva preživjela, a dobit će 166.000 kn

Objavljeno, 31. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Putnica koja je teško stradala u taksi-kombiju na kojeg je na pružnom prijelazu između Bjelovara i Križevaca naletio vlak dobit će 161.000 kuna odštete i 720 kuna mjesečne rente, odlučio je u utorak Općinski sud u Bjelovaru.

U naletu vlaka na taksi na prijelazu Male Sredice, na kojem je signalizacija bila u kvaru, u prosincu 2015. dvije su osobe poginule, dvije su teško, a tri lakše ozlijeđene. Ranije su roditelji pokojnog Dražena Dolenca, vozača taksi-kombija, presudom dobili ukupno 416.000 kuna odštete od HŽ Putničkog prijevoza.

Inače, Vrhovni sud nedavno je potvrdio nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj je bivši strojovođa HŽ-a, koji je odmah nakon nesreće dobio otkaz, osuđen na dvije godine zatvora bezuvjetno.

Sud je zaključio kako je strojovođa tog dana imao upute potpuno usporiti pri dolasku do pružnog prijelaza jer su uređaji u kvaru, a rampe podignute. No, on to nije učinio, pa je naletio na kombi u kojem je bilo sedmero osoba.

U izjavi odmah nakon nesreće strojovođa je rekao kako je “mislio da je neosiguran željezničko-cestovni prijelaz drugi po redu od kolodvora Bjelovar”. Nakon tragedije, strojovođa je odmah dobio izvanredan otkaz ugovora o radu.

Prema jučerašnjoj presudi, putnica je “zadobila teške tjelesne ozljede u vidu natučenja mozga s krvnim podljevima, prijeloma oba sinusa, višestrukog prijeloma donje čeljusti, prijeloma gornje čeljusti, krvne podljeve u usnoj šupljini i po obrazima, prijeloma rebara, natučenja plućnih krila, krvnog izljeva u pluća sa pneumotoraksom i dišnom insuficijencijom, prijeloma pubične i trtične kosti”.

Putnica iz kombija nakon stradavanja “teško je pokretna, otežano diše jer joj je smanjen kapacitet pluća, otežano se hrani, ima teške psihičke posljedice, smetnje s pamćenjem, glavobolje, nesanice te joj je trajno potrebna pomoć treće osobe”.

Putnica je tužbom od HŽ Putničkog prijevoza tražila 300.000 kuna odštete, ali dosuđeno joj je 166.000 kuna te 720 kuna mjesečne rente.


Tagovi: ODSTETA VLAK

NEDAVNO OBJAVLJENO