PRIJEDLOG IDE NA GRADSKO VIJEĆE

NOVA ODLUKA Privatni dječji vrtići uskoro bi mogli poskupjeti

Objavljeno, 14. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradske vlasti u Koprivnici mijenjaju odluku o sufinanciranju dječjih vrtića na svojem području, a prijedlog odluke uskoro bi se trebao naći na sjednici Gradskog vijeća.

Ključna promjena u odluci odnosi se na definiranje iznosa mjesečne cijene primarnog desetosatnog programa predškolskog odgoja i obrazovanja po upisanom djetetu. Riječ je o punoj ekonomskoj cijeni smještaja koju najvećim dijelom podmiruje Grad iz proračuna, a manjim dijelom roditelji.

Za Dječji vrtić Tratinčicu čiji je osnivač Grad određena je ekonomska cijena od 1600 kuna mjesečno, kao i dosad. Grad u toj cijeni podmiruje iznos od 1100 kuna, a roditelji i dalje plaćaju 500 kuna, što znači da cijena ostaje ista unatoč više upisane djece u gradskim vrtićima i osjetno povećanim troškovima.

No, što se onda mijenja? U prijašnjoj odluci o sufinanciranju Grad je ekonomsku cijenju određivao i za privatne dječje vrtiće na svojem području te je također iznosila 1600 kuna. Po novome, to više neće biti tako.

U ‘SUNCU’ PO STAROM

“Dječji vrtići kojima nije osnivač Grad („Smiješak“, „Igra” i vrtić „Svetog Josipa“) samostalno donose odluke o visini ekonomske cijene te odluku o visini participacije roditelja koju su dužni dostaviti Gradu u roku od 8 dana od dana donošenja”, stoji u prijedlogu odluke koju bi trebalo usvojiti Gradsko vijeće.

To, konkretno, znači kako su privatnim dječjim vrtićima na području Koprivnice otvorena vrata za povećanje cijene smještaja djeteta koju plaćaju roditelji. Kako neslužbeno doznajemo, velika je vjerojatnost da će privatni vrtići uskoro poskupjeti.

“Grad Koprivnica sufinancira djelatnost svih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja na svojem području u iznosu od 1100 kn mjesečno po djetetu za primarni 10-satni programa predškolskog odgoja i obrazovanja”, navodi se u odluci koja je u proceduri.

Dakle, ako privatni dječji vrtići, primjerice, ekonomsku cijenju smještaja djeteta u vrtić povećaju na 1800 ili čak 2000 kuna, razliku od 1100 gradske subvencije do hipotetskih 1800 ili više kuna podmirivat će roditelji.

Za Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju pri Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce ništa se ne mijenja. Ekonomska cijena ostaje 3580 kuna.


Tagovi: CIJENA DJECA DJEčJI VRTIćI KOPRIVNICA POSKUPLJENJE PRIVATNI VRTIćI VRTIć

NEDAVNO OBJAVLJENO