Nova nestašica lijekova: u ljekarnama nema poznatih Belupovih antibiotika

Objavljeno, 25. srpnja 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U ljekarnama diljem Hrvatske došlo je do nestašice antibiotika iz skupine penicilina, potvrdili su u Hrvatskoj agenciji za lijekove.

Ljekarne su, primjerice, ostale bez Belupova antibiotika Silapena i Sandozova Ospena, a proizvođači tvrde kako je za sve kriv problem s nabavom sirovina koje odgovaraju EU standardima, doznaje Jutarnji.

No, liječenje pacijenata nije ugroženo jer su osigurane odgovarajuće zamjenske terapije, domeću u Agenciji za lijekove. Također, ovih se dana stabilizirala opskrba Klavocinom, Plivinim antibiotikom iz skupine penicilina kojeg sad ima u ljekarnama.

Agencija s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravovremena razmjena svih dostupnih informacija i zamjena ili interventnim uvozom ili posudbom na tržištu, piše Jutarnji.

Nedavno je došlo do nestašice Belupovih Neofen čepića za skidanje temperature kojih još nema na tržištu, a trebali bi doći potkraj srpnja.


Tagovi: ANTIBIOTIK BELUPO KLAVOCIN LIJEKOVI NESTAšICA PLIVA SILAPEN

NEDAVNO OBJAVLJENO