VAPAJ ZA RADNOM SNAGOM

Njemačkoj ovog časa nedostaje čak 50.000 radnika u ovom sektoru

Objavljeno, 19. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Autobusni kolodvor u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Njemačkoj kronično nedostaje radnika u mnogim sektorima, a posebno je pogođen zdravstveni i socijalni.

Ovih je dana, tako, ministar zdravstva Jens Spahn objavio kako im danas nedostaje 50.000 njegovatelja u bolnicama i domovima za starije. Do 2030. godine ta će se brojka popeti na čak 300.000, piše Deutsche Welle.

“Sredinom 2019. ministar Spahn je htio unijeti još malo svježine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju.

Neposredno prije toga je osnovao Njemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i njege (DeFa). Agencija bi prije svega trebala brinuti o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje”, navodi DW.

No, zbog trenutnih mjera pandemije dovođenje radne snage „obustavljeno je na neodređeno vrijeme”. A u DeFa-i već ima 1300 sporazuma s njegovateljima iz Meksika i s Filipina.

Samo u berlinskoj klinici Charite, primjerice, od studenoga 2018. zaposleno je 20 njegovatelja i medicinskih sestara iz Meksika.

Inače, njegovatelji u Njemačkoj imaju od 1400 do 1700 eura neto plaće, a Bavarska odnedavno daje i 500 eura bonusa za sve koji dođu raditi u tu pokrajinu. Hrana je besplatna, a u mnogim slučajevima osiguran je i smještaj.


Tagovi: BOLNICA NJEGOVATELJI NJEMAčKA RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO