ASFALTIRANJE BEZ POLAGANJA ASFALTA

Njemački izum u Koprivnici: ceste bez asfalta, ali i bez prašine i blata

Objavljeno, 02. svibnja 2021. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Lani i ove godine obnavlja se 20 kilometara cesta
AUTOR
Redakcijski tekst

Lani i ove godine novom tehnologijom asfaltiranja bez asfalta obnovit će se čak 20 kilometara lokalnih cesta na području Koprivnice.

Riječ je o novoj njemačkoj tehnologiji ugradnje sipine na ceste koja jamči da na prometnicama više neće biti prašine i blata.

Ugradnja sipine obavlja se u tri sloja. Prvi je priprema drobljenim kamenom veličine osam do 16 milimetara, a u drugoj i trećoj fazi ugrađuje se sitniji kamen s bitumenskom emulzijom koja kamen zalijepi za pripremljenu podlogu.

Ovih su dana u tijeku radovi na uređenju prometnica na Vinici te području oko gradskog groblja i sajmišta u Koprivnici. Ove godine uredit će se još 6,5 kilometara cesta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Nove slojeve dobit će i ceste u Starigradu, Reki, Miklinovcu i Jagnjedovcu. Lani je novi sloj sitnog tucanika s bitumenom dobilo 13 kilometara cesta u Bakovčicama, Draganovcu, Starigradu, Jagnjedovcu, Štaglincu, Rečkom polju, Reki, na Podolicama i Vinici.

Radove izvode Koming i njemački partner STM. Riječ je o tehnologiji koja je na koprivničkom području pokazala dobre rezultate. Mnogo je brža i jeftinija od asfalta, a garancija na izvedene radove je 10 godina.


Tagovi: ASFALT BEZ ASFALTA BITUMEN CESTE KOPRIVNICA SIPINA

NEDAVNO OBJAVLJENO