KRAH NAKON AFERE

Njemački Dermapharm kupio hrvatsku tvrtku za 165 milijuna, ona jučer ugašena

Objavljeno, 08. listopada 2019. Financijer
# Foto: ARHIVA (sjedište ludbreškog Farmala)
AUTOR
Robert Mihaljević

Sedam godina od masovnih uhićenja te izbijanja najveće afere u hrvatskom zdravstvu definitivno se ugasila domaća farmaceutska tvrtka koja je u zlatnim vremenima zapošljavala i oko 150 ljudi.

Glavna skupština Farmala u ponedjeljak je u Zagrebu održala skupštinu dioničara na kojoj je odlučeno da se ludbreška tvrtka pripoji zagrebačkom MIBE Pharmaceuticalsu, čiji je osnivač njemački Dermapharm koji je početkom 2011. kupio većinski udjel u Farmalu.

Skupštinu je sazvala direktorica Farmala i tvrtke MIBE Andreja Antolić, a da se održi u Zagrebu, a ne Ludbregu odlučeno je iz pragmatičnih razloga.

Optuženo 335 liječnika

“Farmal je vlasnik nekretnine u Ludbregu u kojoj nije moguće održati skupštinu jer je ona duže vrijeme zatvorena i nije u upotrebi. Prostorije su neodržavane i u lošem stanju te zatrpane dokumentacijom i pokretninama nakon iseljenja, pa bi troškovi uređenja prostora za održavanje skupštine bili značajni”, navodi se u sazivu.

Afera Hipokrat počela je u studenom 2012. godine uhićenjem predsjednika uprave Farmala Dražena Dedija i desetaka drugih osoba. Optužnicom su bila obuhvaćena čak 335 liječnika, ali i tvrtka koju se teretilo da ih je podmićivala kako bi prepisivala njihove lijekove.

Oko 300 optuženih priznala je korupciju te su, uz rad za opće dobro i uvjetnu ili novčanu kaznu, osuđeni na povrat novca. Tijekom istrage otkrilo se da je Farmal na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje.

Borščak dobro zaradio

Direktoru Farmala Draženu Dediju i četvorici rukovoditelja sudi se pod optužbama da su od siječnja 2009. do listopada 2012. organizirali koruptivnu mrežu u kojoj su povezali stotine liječnika kojima su davali mito.

Dermapharm je, inače, u veljači 2011. za većinski paket dionica Farmala platio ukupno 165 milijuna kuna. Od tvrtke Bomark Miljenka Borščaka kupio je 79 posto, a od radnika i menadžera 14 posto dionica. Na koncu je Farmal zbog afere morao platiti i kaznu od 2,5 milijuna kuna.

Suđenje još traje, a Farmala od ponedjeljka više nema. O tome što njegov bivši vlasnik, njemački Dermapharm, misli o tržištu na koje je ušao kupnjom ludbreške tvrtke – bolje je da ne znamo.


Tagovi: DERMAPHARM FARMAL

NEDAVNO OBJAVLJENO