VAPAJ IZ NAJJAČEG EU GOSPODARSTVA

Njemačka vas zove: ‘Godišnje nam nedostaje čak 400.000 radnika’

Objavljeno, 24. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Željeznički kolodvor u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Njemačka godišnje treba najmanje 400.000 radnika iz inozemstva jer je kroničan manjak radne snage različitog profila u toj zemlji.

Otkrio je to u utorak direktor Saveznog ureda za zapošljavanje Detlef Scheele u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung, prenosi Večernji.

“Pritom ne govorim o podnositeljima zahtjeva za azilom, nego ciljanom useljavanju u svrhu popunjavanja rupa na njemačkom tržištu rada. Od njegovatelja preko servisera klima-uređaja pa do akademski obrazovanih: Njemačkoj su u svim sektorima potrebni radnici”, rekao je Scheele.

Objasnio je kako se iz demografskih razloga potražnja za stručnom radnom snagom u Njemačkoj povećava iz godine u godinu. Ove je godine broj mladih koji bi trebali biti na raspolaganju tržištu rada za 150.000 manji, a taj će se broj idućih godina povećavati.

On upozorava da će savladavanje ovog problema biti jedna od najvećih zadaća buduće njemačke vlade koja će preuzeti vođenje zemlje nakon parlamentarnih izbora krajem rujna. Istodobno, politika mora protivnicima useljavanja objasniti kako bez uvoza radne snage njemačko gospodarstvo neće moći funkcionirati.


Tagovi: NJEMAčKA RADNICI RADNIKA STRANCI

NEDAVNO OBJAVLJENO