UREĐENJE PROMETNICA

Njemačka tehnologija u Koprivnici: Ceste bez asfalta, prašine i blata

Objavljeno, 28. lipnja 2020. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Jakšić, pročelnici Tomislav Goilubić i Dario Jembrek, dogradonačelnica Ksenija Ostriž i stručna suradnica Ksenija Kancelak
AUTOR
Redakcijski tekst

Do kolovoza čak 13 kilometara neasfaltiranih cesta u prigradskim naseljima u Koprivnici dobit će novi sloj, ali ne asfaltni.

Riječ je o novoj njemačkoj tehnologiji ugradnje sipine na ceste koja jamči da na prometnicama više neće biti prašine i blata. Vrijednost radova procjenuje se na oko tri milijuna kuna.

Gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima obišao ja radove i naglasio kako žele izjednačiti komunalni standard u svim dijelovima Koprivnice.

“Riječ je o novoj tehnologiji koja se tek probija na hrvatsko tržište. Naša slobodna procjena je bila da ovako mnogo jednostavnije možemo riješiti neasfaltirane ceste u prigradskim naseljima”, naglasio je prvi čovjek grada.

Radovi u prigradskim naseljima / Foto: Grad Koprivnica

Navodi kako će se tako urediti 13 kilometara cesta, što znači da više neće biti neravnina, dizanja prašine za suhog vremena i stvaranja blata u vrijeme kiše. U početnoj fazi uređuju se ceste u Bakovčicama, Draganovcu, Starigradu, Jagnjedovcu, Štaglincu, Rečkom polju, Reki, na Podolicama i Vinici.

Kako izgleda ta nova tehnologija bez asfaltiranja, opisao je gradski pročelnik za izgradnju grada Tomislav Golubić.

“Ugradnja sipine obavlja se u tri sloja. Prvi je priprema drobljenim kamenom veličine osam do 16 milimetara, a u drugoj i trećoj fazi ugrađuje se sitniji kamen zajedno s bitumenskom emulzijom koja kamen zalijepi za pripremljenu podlogu.

Predviđeno vrijeme trajanja radova uređenja cesta je mjesec dana, a završno čišćenje prometnica od viška kamena je tijekom kolovoza,“ pojasnio je Golubić.


Tagovi: BEZ ASFALTA BITUMEN CESTE NJEMAčKA TEHNOLOGIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO