SAMO 11 UPISANIH U PRVOM ROKU

Nitko neće u poljoprivrednike, ugrožen opstanak najstarijeg učilišta u Hrvatskoj

Objavljeno, 16. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Grad Križevci (promocija prvostupnika VGU-a u Križevcima)
AUTOR
Redakcijski tekst

Redovni studij poljoprivrede na Visokom gospodarskom učilištu (VGU) u Križevcima u prvom je roku upisalo samo 11 studenata, a bilo je 120 upisnih mjesta.

Izvanredni studij pak upisalo je tek troje polaznika pa je ostalo slobodno 57 mjesta. Nastavak je to poraznog višegodišnjeg trenda sve manjeg interesa za to zanimanje, što ozbiljno ugrožava opstojnost VGU-a. Teško i da će jesenski upisni rok dovesti do značajnije popunjenosti.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima provodi preddiplomski stručni studij iz biotehničkog znanstvenog područja, polje poljoprivreda. Studij je organiziran za redovite i izvanredne studente, a traje tri godine, odnosno šest semestara.

Završetkom studija stječe se naziv inženjera poljoprivrede, a nakon završetka postoji mogućnost nastavka na srodnim specijalističkim diplomskim stručnim ili sveučilišnim studijima.

U Križevcima je još 1860. godine osnovano Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište, najstarije poljoprivredno i šumarsko učilište u jugoistočnoj Europi. Više gospodarsko učilište pak osnovano je 1902. i time je postalo prva visokoškolska poljoprivredna ustanova u Hrvatskoj.

S obzirom na drastičan pad interesa za tim zanimanjem, pojavile su se ideje i prijedlozi da se VGU pripoji Sveučilištu Sjever u Koprivnici. No, ta je ideja naišla na snažan otpor u Križevcima.

Inače, na Sveučilištu Sjever u Koprivnici ostalo je još 78 slobodnih mjesta koji će se popunjavati u jesenskom upisnom roku. Većina studijskih programa popunjena je već u prvom krugu, i to uglavnom kao prvi izbor maturanata.

Za studij prehrambene tehnologije, primjerice, još je 17 slobodnih mjesta, a za medijski dizajn dva.


Tagovi: KRIZEVCI POLJOPRIVREDA UčILIšTE

NEDAVNO OBJAVLJENO