BANKE PREGLASALE DOBAVLJAČE

Nisu prošli zahtjevi Podravke i dobavljača, otvoren rat s Konzumom i Fortenovom

Objavljeno, 04. rujna 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević / Šef Podravke Marin Pucar dočekuje premijera Andreja Plenkovića
AUTOR
Redakcijski tekst

Čini se kako je otvoren rat između velikih dobavljača na čelu s Podravkom i Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, zbog isplate tzv. graničnog duga.

Kako neslužbeno doznajemo, na današnjem sastanku privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora prošao je sporni prijedlog o novom zaduženju i refinanciranju postojećih nepovoljnih kredita.

Tri člana koji predstavljaju kreditore glasali su za uvjete refinanciranja, a dvoje članova dobavljača koje prezentira prokuristica Kraša Marica Vidaković bili su protiv takvog aranžmana.

Dobavljači koje predvode Podravka, Vindija i Kraš najavili su kako će svim pravnim sredstvima pokušati srušiti novo zaduživanje jer im ne jamči povrat svih potraživanja.

Ukupni granični dug prema dobavljačima iznosi čak 70 milijuna eura, a prvotno je bilo dogovoreno da se u cijelosti vrati tijekom četiri godine. Za prošlu su godinu već trebali dobiti 18 milijuna, ali ponuđeno im je tek pet milijuna eura.

Dobavljačima i kreditorima nudi se 15 milijuna eura u iduće tri godine, po pet za svaku. U Podravki i Krašu upozoravaju kako na to nikako ne mogu pristati jer je riječ o izigravanju ranijeg dogovora.

Rat je, u svakom slučaju, otvoren i pitanje je tko će prvi popustiti. Dobavljači i Konzum vezani su pupčanom vrpcom i ako se ona prekine netko bi doista mogao ozbiljno stradati. A vjerojatno bi to bile obje strane.

Podravkina potraživanja prema Agrokoru za tzv. granični dug iznose oko 25 milijuna kuna.


Tagovi: AGROKOR DUG KONZUM PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO