OBRAČUN ODVOZA OPET SE VRAĆA NA STARO

Ništa od poskupljenja smeća. Ustavni sud suspendirao Vladinu uredbu

Objavljeno, 30. siječnja 2020. Zeleno
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Odvoz smeća u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Ustavni sud RH suspendirao je novu Uredbu o gospodarenju otpadom nakon brojnih upućenih prigovora i ona se neće provoditi sve do konačne sudske odluke.

“Ustavni sud, vodeći se načelom pravne sigurnosti i objektivnog pravnog poretka, ocijenio je potrebnim privremeno obustaviti izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju tih odredaba do donošenja odluke o njihovoj suglasnosti s Ustavom i zakonom”, stoji u odluci.

Brojna su komunalna društva, gradonačelnici, udruge, pojedinci, ali i saborski zastupnici SDP-a uputili prigovore tvrdeći da uredba nije u suglasnosti sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

U bitnome, uredbom se uvodi “cijena obvezne minimalne javne usluge”, odnosno fiksne mjesečne naknade (paušala), koja je neovisna o količini stvarno preuzetog otpada, čime je omogućena naplata bez pružene usluge.

Predlagatelji ističu da Vlada nije imala zakonsko ovlaštenje za donošenje dijela odredbi iz navedene Uredbe. Smatraju da se time odstupa od načela koji propisuje da se javna usluga mora obračunati prema količini stvarno preuzetog otpada.

Osim toga, propisivanjem paušala u ukupnoj cijeni javne usluge nije ostvareno načelo “onečišćivač plaća” niti je ostvareno stimulativno smanjenje miješanog komunalnog otpada. No, primjedbe su brojne pa će Ustavni sud imati pune ruke posla.

Nakon usvajanja sporne uredbe u javnosti je bilo mnogo nezadovoljstva jer su njome najviše povećane cijene malim ‘proizvođačima’ smeća zbog fiksne naknade za koju tvrde da je nezakonita.


Tagovi: SMECE USTAVNI SUD ZAKON

NEDAVNO OBJAVLJENO