NOVI PODACI OTKRILI

Nije dobro: Koprivnica je već godinama u državnom vrhu po smrtnosti beba

Objavljeno, 22. listopada 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Najviša stopa dojenačke smrtnosti tijekom prošle godine zabilježena je u Koprivničko-križevačkoj županiji i iznosila je osam umrlih beba na tisuću živorođenih.

Novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) otkrivaju i kako je najniža stopa od 1,4 umrlih beba bila na području Varaždinske županije. Više od 55 posto beba lani je umrlo u dobi do šest dana.

“Smrti zbog perinatalnih uzroka najčešće su povezane s kratkim trajanjem trudnoće i preranim porodom zbog patologije u trudnoći. Najveći broj dojenčadi umire neposredno po rođenju, tijekom prvog dana života.

Zbog toga bi osiguravanje intenzivnog neonatalnog liječenja u ustanovi poroda, uz usko specijalizirani kadar i potrebnu opremu, moglo dovesti do povoljnijih ishoda, kao u većini zemalja EU s niskom dojenačkom smrtnošću”, zaključuju u HZJZ-u.

Apsolutna zabrana pobačaja

No, za Koprivnicu su posebno zabrinjavajući višegodišnji trendovi. U posljednjih šest godina, primjerice, tamošnja Opća bolnica čak četiri je puta bila u vrhu po stopi dojenačke smrtnosti. Lani i tijekom 2013. bila je uvjerljivo najgora, godine 2014. odmah iza Čakovca i Osijeka, a 2016. iza Virovitice i Požege.

Iz višegodišnjih podataka HZJZ-a može se zaključiti kako je zadnjih šest godina najviša stopa smrtnosti upravo u Koprivnici, a potom slijede Međimurje i Lika.

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 157 smrti beba, što je šest posto više nego godinu ranije, uz stopu smrtnosti od 4,2 na tisuću živorođenih. Prosjek EU je 3,6.

Najveću stopu perinatalne smrti u zemljama članicama Europske unije ima Malta – 6,7 na tisuću rođenih. No, u toj zemlji je na snazi apsolutna zabrana prekida trudnoće, čak i u slučaju ugrožavanja života majke ili teških malformacija ploda.


Tagovi: DOJENčAD HZJZ SMRTNOST BEBA

NEDAVNO OBJAVLJENO