Niče tvornica u Mostaru koja će Podravku opskrbljivati važnim proizvodom

Objavljeno, 02. travnja 2023. Vijesti
# Foto: MARINADA / Nova tvornica trebala bi proraditi do kolovoza ove godine
AUTOR
Redakcijski tekst

Do ljeta bi, prema najavama investitora, trebala proraditi tvornica za preradu povrća kod Mostara.

Riječ je o investiciji tvrtke Marinada koja je s Podravkom još prije tri godine dogovorila poslovnu suradnju i proizvodnju rajčice za njezine potrebe na plodnim i sunčanim hercegovačkim poljima.

Marinada i Podravka trebale bi imati dugoročne kooperantske odnose, primarno u uzgoju rajčice i poluproizvoda od rajčice koje bi isporučivala mostarska tvrtka. Hrvatska proizvodi premalo industrijske rajčice, pa se Podravka okreće uvozu.

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je lani proizvela oko 31.600 tona rajčice za preradu i konzumiranje. To je na razini 2018. godine, ali i 25 posto manje nego prije pet godina – tijekom 2017. godine, naime, proizvedeno je oko 41.000 tona.

Podravka godišnje troši oko 18.000 tona rajčice za potrebe svoje proizvodnje, a nabavlja je od različitih kooperanata. U Podravkinoj tvornici u Umagu donedavno se prerađivalo oko 12.000 tona domaće istarske rajčice.

Zato je uvoz rajčice iz godine u godinu sve veći. Godišnje u prosjeku već uvozimo više od 13.000 tona. Oko 60 posto uvozne rajčice u pravilu nam dolazi iz Italije i Nizozemske.


Tagovi: MARINADA MOSTAR PODRAVKA RAJCICA

NEDAVNO OBJAVLJENO