IMA LI RAZLOGA ZA ZABRINUTOST

Nezaposlenost u županiji veća za čak 14,5 posto u odnosu na prosinac

Objavljeno, 21. veljače 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / Zavod za zapošljavanje
AUTOR
Redakcijski tekst

Početkom veljače došlo je do naglog skoka broja nezaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji, pokazuju novi podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Prema tim podacima, u toj županiji nezaposlenost je povećana čak za 14,5 posto u odnosu na kraj lanjskog prosinca. To je drugi najgori rezultat u državi, iza Dubrovnika u kojem je registrirana nezaposlenost porasla za 18,5 posto.

Dok je u Dubrovniku riječ o cikličkim procesima zbog turističke sezone, u koprivničkom slučaju nema službenog objašnjenja otkud takav nagli skok nezaposlenosti.

Na području Koprivnice, tako, nezaposlenih je oko 1290, što je 15 posto više nego lani u prosincu. Najveći rast nezaposlenosti dogodio se na području Križevaca, čak 30 posto, a na području Đurđevca nezaposlenih je oko sedam posto više.

No, valja svakako naglasiti kako je riječ o malim brojkama kada se gledaju apsolutni iznosi. U Koprivnici je u odnosu na prosinac oko 170 nezaposlenih više, u Križevcima oko 70, a Đurđevcu 40-ak.

Na području Varaždina nezaposlenost je od prosinca veća za 4,4 posto, Bjelovara 6,6 posto, Međimurja 6,8 posto, Virovitice 7,7 posto, Zagorja 2,2 posto, a Zagrebačke županije 2,7 posto.

U Koprivničko-križevačkoj županiji rast nezaposlenosti je 14,5 posto i očito je kako je riječ o neobičnoj anomaliji na sjeveru države. Treba li se zabrinuti, pokazat će mjeseci pred nama.


Tagovi: NEZAPOSLENOST PROSINAC RAST

NEDAVNO OBJAVLJENO