ZEMLJA APSURDA

Nevjerojatna vijest: Vitez iz Viteza pobijedio Vitez iz Viteza u Vitezu

Objavljeno, 17. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: Facebook / Jusuf Rujanac / FK Vitez pobijedio je istoimeni klub iz istoga grada
AUTOR
Robert Mihaljević

Internetski portali u susjednoj BiH preplavljeni su danas neobičnim sportskim izvještajima naslova “Vitez iz Viteza pobijedio Vitez iz Viteza u Vitezu”.

Riječ je o derbiju Druge lige Federacije BiH između FK Viteza i NK Viteza. Oba su kluba iz istoga grada i oba igraju na istom stadionu.

Jedan je klub muslimanski, a drugi hrvatski. Nastali su nakon ratnog vihora u kojem je taj gradić postao poznat po strašnom masakru kojeg su nad muslimanskim civilima počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u Ahmićima.

Prije tog krvavog rata, u Vitezu je postojao jedan nogometni klub osnovan 1947. godine. Nakon prekida ratnih djelovanja, muslimani su osnovali FK Vitez, a hrvatski živalj NK Vitez.

Kontrola Armije BiH

I jedni i drugi ističu kako su upravo oni osnovani te 1947. godine. Jedno srce, a dva tijela.

Gradski stadion u podijeljenom Vitezu cijelo vrijeme ratnog djelovanja bio je pod kontrolom Armije BiH. Nakon što je sukob s HVO-om prekinut, teren su morali dijeliti.

Mediji su, tako, zabilježili kako su prvi poslijeratni trening odradili odvojeno, svatko na svojoj polovici terena. Kasnije su napravili raspored i dogovorili se o svemu.

NK Vitez jednu je sezonu bio i premijerligaš, ali odmah je ispao. Već godinama se priča o ujedinjenju klubova. No, to je, kao i sve drugo međunacionalno u toj nesretnoj državi, ovog časa nemoguća misija.


Tagovi: BIH NOGOMET VITEZ

NEDAVNO OBJAVLJENO