Nevjerojatan slučaj: četvorka iz Zagorja Lutriju prevarila za 1,35 milijuna kuna!

Objavljeno, 01. prosinca 2022. Naše priče
# Foto: LUTRIJA / Sretni brojevi
AUTOR
Robert Mihaljević

Nevjerojatnu prevaru smislila je četvorka koja je iz Hrvatske lutrije nezakonito uspjela izvući čak 1,35 milijuna kuna.

Mozak operacije bio je Mario (48), radnik HŽ-a iz Krapine, koji je zaposlenike Hrvatske lutrije – Zdravku (54) iz Krapine, Ivana (44) i Miroslava (46) iz Varaždina – nagovorio na pronevjeru novca putem više lažnih online računa za igre na HL-u.

Prema optužnici koja je ovih dana podignuta protiv njih, Zdravka, Ivan i Miroslav kao prodavači Lutrije u Zaboku i Krapini sudjelovali su u prevari vezanoj uz promo akciju HL-a kojom je svaki korisnik online računa koji uplati minimalno 100 kuna na svoj internetski račun dobiva dodatnih 50 kuna bonusa.

Prvokrivljeni Mario je od lipnja 2017. do siječnja 2019. godine, koristeći osobne podatke drugih osoba, bez njihova znanja i privole, registrirao čak 1890 online korisničkih računa u Hrvatskoj lutriji, a potom trojcu iz Lutrije davao podatke o tako registriranim računima i slao im njihove bar kodove.

Crveno i crno

Tako je Zdravka na prodajnom mjestu u Zaboku i Krapini, bez provjere identifikacijske isprave igrača, isplatila na lažne račune ukupnom iznos od 714.187 kuna, koji je potom podijelila s Mariom. Ivan je pak na prodajnom mjestu u Zaboku isplatio 497.571 kunu koje je također podijelio s prvookrivljenim.

Miroslav je pak na prodajnom mjestu u Krapini isplatio ukupno 142.674 kuna, što je također podijelo s Mariom. Time su, dakle, oštetili Hrvatsku lutriju za sveukupni iznos od 1.354.432 kune, navodi se u optužnici državnog odvjetništva.

Tijekom istrage svjedočio je predstavnik Hrvatske lutrije koji je objasnio kako je igrač mogao ostvariti bonus ako na svoj Internet račun kod HL-a uplati najmanje 100 kuna, a Lutrija mu je u tom slučaju dodijelila još 50 kuna raspoloživih za igru.

“Primijećeno je kako dolazi do otvaranja većeg broja računa na kojima registrirani igrači odigravaju najčešće kasino igru isključivo s ciljem ostvarivanja prividnog dobitka, a u cilju isplate bonus sredstava. Naime, utvrđen je veći broj slučajeva u kojima igrač stavi jednaki ulog u rulet igri na crveno i crno, te na taj način dolazi do gotovo sigurnog dobitka koji je jednak ulogu i koji se potom može isplatiti.

Isti nickname

Utvrdili smo kako je došlo do neobično velikog broja isplata putem prodajnog mjesta, a koje su izvršene s internetskih računa za koje smo sumnjali da su otvoreni korištenjem tuđih osobnih podataka. Interna kontrola Hrvatske lutrije utvrdila oko 1800 takvih računa”, svjedočio je voditelj u HL-u.

Da je nešto jako sumnjivo, uvidjeli su kako se isti nadimak, tzv. nickname, isti broj mobitela, te ista e-mail adresa navodi prilikom registracije većeg broja računa, a adrese registriranih korisnika su na području čitave Hrvatske, pri čemu je izazvalo sumnju uočen obrazac po kojem primjerice osoba iz Slavonije ili Dalmacije podiže iznos od 100 do 150 kuna na području Zlatara.

“Bitno je naglasiti kako svaki igrač na prodajnom mjestu Lutrije mora predočiti svoje osobne podatke kako bi mu se isplatio dobitak te mora pokazati osobnu iskaznicu”, zaključuje svjedok iz HL-a.

Tijekom istrage svjedočilo je i 40-ak osoba na čija su imena, bez njihova znanja, otvarani online računi u Hrvatskoj lutriji. Većina njih nikad niije čula za četvorku koja je optužena za pronevjeru, niti je ikad bila na prodajnim mjestima Lutrije u Zaboku i Krapini.


Tagovi: LUTRIJA ONLINE PREVARA ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO