NEZAKONITI DOKAZI

Nevjerojatan propust zbog kojeg bi moglo pasti u vodu suđenje u ‘aferi Stop’

Objavljeno, 23. listopada 2019. Vijesti
# Foto: Ivan Brkić / Glas Podravine / Dražen Karlovčan oslobođen je u 'aferi Stop'
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijski sud potvrdio je odluku da se iz spisa u velikoj ‘aferi Stop’ izdvoje svi tajno snimljeni razgovori, praćenje osoba i akcije prikrivenih istražitelja koji su simulirano podmićivali osumnjičenike.

Tako prikupljeni dokazi i pravomoćno su proglašavani nezakonitima jer su optuženicima povrijeđena ljudska prava i slobode. Sudac istrage, navodi se u rješenju, nije u dovoljnoj mjeri obrazložio razloge za odobrenje tajnih mjera te one nisu provedene u sukladu sa Zakonom o kaznenom postupku.

Riječ je o velikom obratu u aferi koja je prije deset godina počela uhićenjima odgovornih osoba Pučkog otvorenog učilišta Đurđevac i koprivničke Autoškole Volan zbog sumnje u izdavanje lažnih svjedodžbi i diploma.

Tajne akcije provođene su tijekom 2008. po nalogu USKOK-a i suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Proglašene su nezakonitima nakon žalbe odvjetnika prvooptuženog Dražena Karlovčana, tadašnjeg osnivača i ravnatelja Učilišta i Volana.

Simulirano podmićivanje

Sud je prihvatio argumente da ti nalozi nisu bili dovoljno obrazloženi te su optuženicima povrijeđena ljudska prava. Nakon što je Županijski sud potvrdio odluku Općinskog suda u Koprivnici, optužnica bi mogla biti srušena jer se temelji na nezakonito prikupljenim dokazima.

I ne samo ta, već mnoge druge koje su protiv Karlovčana i njegovih pomagača podignute na osnovi tajnih mjera praćenja koje je tada naložio USKOK.

Sud je pravomoćno zaključio kako “nalozi ne sadržavaju sve zakonom propisane pretpostavke na temelju kojih bi se moglo ocijeniti da li je miješanje u privatni obiteljski život, komunikaciju osoba u odnosu na koje je nalog izdan bilo nužno i u skladu sa zakonom”.

Zato su iz spisa kao nezakoniti izdvojeni svi tajno snimljeni razgovori Dražena KarlovčanaIvana Kulka i Marijana Kepe te svi dokazi koje su prikupila dvojica prikrivenih USKOK-ovih istražitelja, među ostalim i simulirano podmićivanje Dražena Karlovčana, Marine PlantakSiniše Čačića i Borisa Mirkovića.

Uhićeno 20 ljudi

Sud ih je proglasio nezakonitim dokazima i koprivničke tužitelje – ni krive, ni dužne jer je sve provodio USKOK po nalogu zagrebačkog Županijskog suda – dotjerao do zida.

Tajne mjere u akciji kodnog naziva “Stop” prethodile su uhićenjima 20-ak osoba u travnju 2009. godine zbog sumnje da su sudjelovale u preprodaji lažnih svjedodžbi i diploma u Pučkom otvorenom učilištu i Autoškoli.

Sve je kulminiralo kad su se prikriveni USKOK-ovi istražitelji upisali u Karlovčanovu Autoškolu Volan. Opremljeni malim videokamerama i prislušnim uređajima oni su mjesecima bili prikupljali dokaze na temelju kojih je u travnju 2009. godine diljem Hrvatske uhićeno 20-ak ljudi.

Sada bi vjerojatno sve optužnice temeljene na tajnim mjerama mogle pasti u vodu jer bez tih dokaza, kako neslužbeno doznajemo, neće biti moguće dokazati ičiju krivnju.


Tagovi: AFERA STOP KARLOVCAN NEZAKONITI DOKAZI

NEDAVNO OBJAVLJENO