VLASNIČKA PRESLAGIVANJA

Nešto se opet ‘kuha’ oko banke koju su Mađari htjeli kupiti pa odustali

Objavljeno, 28. ožujka 2022. Financijer
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Zanimljiva vlasnička preslagivanja događaju se u dioničarskoj strukturi male banke sa sjevera Hrvatske.

Slatinska banka iz Slatine u ponedjeljak je održala skupštinu dioničara na kojoj je, među ostalim, odlučeno o novim članovima nadzornog odbora. Umjesto dosadašnjeg predsjednika NO-a Dušana Banovića i njegova zamjenika Srećka Vukića, u NO banke ušli su Domagoj Petrinović i Anita Zelić.

Uoči skupštine dioničara skupina ulagatelja izvijestila je kako su prešli prag od 5 posto dionica te sad posjeduju 9,58 posto vlasništva. Riječ je o zagrebačkim poduzetnicima i investitorima Ljubici Berišić (Ragusa primus), bivšoj vlasnici Auctora Sanji Palić te nekadašnjem ravnatelju HZZO-a Tihomiru Strizrepu.

Nešto se očito opet počelo ‘kuhati’ oko Slatinske banke u kojoj je prije par godina mađarska banka MKB bila provela dubinsko snimanje, ali na koncu je izvijestila kako je odustala od preuzimanja. No, neki izvori iz banke spekuliraju kako je to odustajanje možda samo privremeno.

Podigli provizije

Banka ima prilično raspršenu vlasničku strukturu i preuzimanje će teško ići bez javne ponude. Ovog je časa najveći dioničar mađarski fond Urban capital s udjelom od 9,22 posto dionica. Slijede otvoreni alternativni investicijski fond MWM1 s 9,13 posto te Dragutin Sokačić s 8,03 posto.

Slatinska banka u trezoru ima 7,77 posto, Domagoj Petrinović 4,14 posto, Sanja Palić 3,98 posto, a Ljubica Berišić 3,96 posto.

Banka iz Slatine ostvarila je lani oko 60 milijuna kuna prihoda iz poslovanja, što je rast od 3,8 posto, i to ponajviše zbog dizanja bankarskih naknada i provizija. Neto dobit iznosila je 5,1 milijun kuna, što je oko 120 posto više u odnosu na predlani.

Od 20 poslovnih banaka u Hrvatskoj, Slatinska je po ukupnom kapitalu od 1,5 milijardi kuna među najmanjima. Od nje manju imovinu imaju jedino još Imex, Samoborska i J&T banka.


Tagovi: DIONICE SLATINSKA BANKA

NEDAVNO OBJAVLJENO